Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat că singura soluţie la criza din R. Moldova e organizarea de alegeri anticipate. El i-a dat instrucţiuni ambasadorului Daniel Ioniţă să se vadă cu oligarhul Vlad Plahotniuc.

"România, ca stat membru care deţine Preşedinţia Consiliului UE, şi susţine ferm parcursul european al R. Moldova a făcut un apel la toate forţele politice să respecte procesul democratic şi voinţa cetăţenilor, exprimată prin vot la alegerile din februarie 2019. A fost un apel la calm şi la reţinere, precum şi la dialog politic", a declarat ministrul de Externe, în cadrul unei conferinţe la sediul MAE.

Bucureştiul crede că cetăţenii R. Moldova au nevoie "de o soluţie negociată politică care să asigure prosperitatea, continuarea reformelor şi consolidarea parcursului european".

"Stabilitatea R. Moldova e esenţială pentru continuarea parcursului său european, care s-a angajat să-l îndeplinească inclusiv prin reforme foarte serioase, privind statul de drept, privind buna guvernare, în conformitate, de altfel, cu angajamentele pe care şi le-a asumat faţă de Uniunea Europeană, în baza Acordului de Asociere", a spus şeful diplomaţiei, adăugând că România rămâne "ferm angajată" în susţinerea parcursului european al R. Moldova. 

Meleşcanu a anunţat că a dat instrucţiuni ambasadorului român la Chişinău, Daniel Ioniţă, să participe la întâlnirea organizată de preşedintele Igor Dodon, întâlnire la care au participat şi alţi diplomaţi. Ministrul a povestit că singurul care a vorbit a fost Igor Dodon, timp 15 minute.

Totodată, Meleşcanu i-a dat instrucţiuni ambasadorului să vorbească, tot astăzi, cu liderul PDM, Vlad Plahotniuc: "Din punctul nostru de vedere, credem că ar trebui şi ei să fie implicaţi".

Ministrul de Externe a susţinut că decizia Curţii Constituţionale a Moldovei, de dizolvare a Parlamentului, e una "foarte clară". 

"Deciziile Curţii Constituţionale, şi în România, şi în R. Moldova, sunt definitive şi obligatorii, Guvernul, ca urmare a acestor decizii a desfiinţat Parlamentul şi, în acelaşi timp, se lucrează şi la un nou guvern care să fie creat între PSRM şi formaţiunea politică ACUM", a mai spus Teodor Meleşcanu.

În opinia sa, singura soluţie e întoarcerea la popor: "Alegerile pe 6 septembrie nu ar fi o problemă foarte mare, având în vedere că trei luni au trecut fără să se întâmple nimic. Vom face tot ce ne stă în putinţă, vom încerca să folosim cât mai mult şi informaţiile pe care le avem". Ulterior, ministrul a precizat că e vorba de o opinie personală.

Întrebat dacă România recunoaşte Guvernul condus de Maia Sandu, Meleşcanu a răspuns: "Din punctul meu de vedere, din punct de vedere diplomatic, nu există o instituţie a recunoaşterii guvernelor. Singura modalitate în dreptul internaţional e recunoaşterea statelor".

La sediul MAE va avea loc o întâlnire între reprezentanţii Ministerului, ai Guvernului şi Administraţiei Prezidenţiale "pentru a creiona o poziţie coerentă şi comună a tuturor autorităţilor statului român", astfel încât "să nu vorbim pe limbi diferite".