Diplomele universitare și plăcuțele de înmatriculare ale automobilelor, emise de autoritățile separatiste de la Tiraspol, ar putea fi recunoscute în plan internațional.

Aflat într-o vizită de două zile în R. Moldova, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, președinte în exercițiu al OSCE, a sugerat că OSCE insistă să se ajungă la anumite compromisuri în cele două probleme.

"Recunoașterea diplomelor și plăcuțelor de înmatriculare sunt sigur că vor conduce la succes. Vorbim de înțelegeri comune și de  respectarea integrității și suveranității Republicii Moldova. Doar în aceste condiții putem vorbi despre un statut juridic special pentru Transnistria. Conferința din Bavaria a arătat că relațiile s-au dezvoltat și putem contribui la detensionarea acestui conflict”, a declarat, marți, șeful diplomației germane, după întrevederea cu premierul Pavel Filip, relatează Report.md.

La rândul său, premierul Filip a remarcat că în procesul de reglementare transnistreană se simte o evoluție - după doi ani au fost reluate negocierile în formatul 5+2.

"Am confirmat hotărârea noastră fermă de a contribui efectiv la realizarea protocolului de la Berlin atât în cadrul grupurilor de lucru pentru sporirea încrederii, cât și la nivelul reprezentanților politici - de la chestiunea diplomelor la cea a plăcuțelor de înmatriculare și a telefoniei, dar prioritare rămân problemele economice. Am reiterat disponibilitatea noastră de a elabora o concepție cu privire la statutul special al Transnistriei cu respectarea integrității teritoriale și a suveranității Republicii Moldova”, a spus șeful Guvernului de la Chișinău.

La limita trădării

Fostul ambasador al Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu, director executiv al IDIS "Viitorul”, a apreciat, solicitat de Report.md, că prin asemenea declarații premierul moldovean demonstrează că "plutește deasupra apei”.

"Totul rămâne la discreția autorităților de la Chișinău. Dacă vorbim de măsuri de încredere, atunci garanțiile ar trebui să fie obținute din partea Moscovei, care menține trupe în stânga Nistrului și susține un regim separatist”, a spus Igor Munteanu.

Președintele Asociației "Promo-LEX”, Ion Manole, a spus că regretă atitudinea partenerilor externi, care acceptă să pună pe agendă doar aspecte ce nu deranjează Tiraspolul.

"Salutăm interesul din partea partenerilor noștri externi față de reglementarea conflictului transnistrean, dar, în același timp, ne exprimăm regretul față de lipsa totală a discuțiilor despre respectarea drepturilor omului în raioanele de est ale Republicii Moldova. Noi credem că respectarea drepturilor omului ar trebui să devină o temă prioritară în acest dialog”, a subliniat Manole.

Materialul integral pe Report.md.