Ministrul Economiei din Republica Moldova, Stephane Christophe Bridé, declară pentru RFI că frauda de un miliard de dolari disparuți din băncile moldovene a utilizat scheme extrem de complexe.

RFI: Cum putem explica transferul de aproape un miliard de dolari din băncile moldovenești?

Stephane Christophe Bridé: Vă referiți, desigur, la acele transferuri frauduloase care au avut loc la sfârșitul lunii noiembrie, anul trecut. E vorba de o fraudă. E evident că această fraudă rămâne totuși un incident excepțional, izolat, ceva ce se poate întâmpla într-o bancă sau într-o companie. Sunt incidente care nu sunt întotdeauna previzibile și care sunt organizate de infractori. De oameni care au experiență și expertiză pentru acest gen de acțiuni.

Realitatea este că aceste tranzacții au avut loc masiv la sfârșitul lui noiembrie prin utilizarea unor scheme extrem de complexe. Aceste scheme au fost analizate de o echipă de anchetatori înalt calificați, din străinătate, care au petrecut circa șase săptămâni pentru a încerca să aibă o imagine de ansamblu asupra a ceea ce s-a petrecut. În a doua etapă, o altă echipă de anchetatori va încerca să refacă traseul acestor sume, să ajungă la beneficiari și în cele din urmă să recupereze o parte din aceste sume.

RFI: Înțelegem că ancheta este în desfășurare. Dar când vă așteptați să aveți rezultatele?

Stephane Christophe Bridé: E o anchetă care se desfășoară în mai multe etape. Prima, bineînțeles, se referă la a defini cât de extinsă este munca de investigație. Apoi, a doua se va derula în săptămânile următoare și implică o nouă licitație pentru a angaja o echipă de consultanți. Poate fi aceeași echipă din prima etapă sau o alta. Iar această echipă va face o analiză detaliată, care poate dura și câteva luni, în funcție de complexitatea problemei.

RFI: Ce se întâmplă dacă banii nu vor fi găsiți, cum va fi recuperat prejudiciul?

Stephane Christophe Bridé: Ce este sigur e că Republica Moldova vrea să-i aresteze și să îi pedepsească pe cei care au comis aceste fraude. Eu nu sunt nici judecător, nici anchetator. Vom face absolut toate eforturile pe care le putem face ca să găsim infractorii și pentru a-i pedepsi. În ce privește recuperarea sumelor, e evident că indiferent ce investigatori vor fi mandatați de guvernul moldovean, așteptăm din partea lor rezultate și ne așteptăm să ia urma sumei totale sau măcar parțiale care a dispărut fraudulos din bănci. Sigur însă că nu îi vom penaliza în niciun fel pe deponenți, pe cei care aveau bani în aceste bănci. Preocuparea actuală a guvernului e ca populația să nu sufere pierderi colaterale.

O altă temă discutată de ministrul moldovean al Economiei, Stephane Christophe Bridé, în interviul acordat RFI, se referă la posibilitatea ca Republica Moldova să se orienteze spre alte piețe de desfacere. Deși schimburile economice cu UE vor continua să crească, a venit timpul poate ca Republica Moldova să ia în considerare și alte piețe, precum cele din Orientul Mijlociu ori Africa, explică la RFI ministrul moldovean al Economiei, Stephane Christophe Bridé, într-un interviu realizat de corespondenta RFI în Republica Moldova pentru secția în limba rusă, Maria Levcenko.

Interviul complet în limba română aici