Ungaria a donat Republicii Moldova 100 de mii de măști medicale și 5.000 de echipamente de protecție. Lotul a fost adus la Chișinău de o delegație condusă de ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, relatează Agora.md.

Șeful diplomației ungare s-a dus la Chișinău într-o vizită fulger pentru a aduce echipamente de protecție destinate sistemului medical din Republica Moldova.

”Am avut o bună ocazie să discutăm întreg suportul pe care l-am primit din partea autorităților maghiare, inclusiv suport care vizează procesul de repatriere a cetățenilor către Republica Moldova. Acele coridoare verzi care au fost create ne-au permis să ajutăm mii de cetățeni să ajungă în siguranță acasă”, a declarat ministrul moldovean de externe, Oleg Țulea, potrivit Agora.md.

”Guvernul Republicii Moldova a cerut ajutor pe două canale Ungariei pentru gestionarea pandemiei – pe o parte, prin relația interguvernamentală, pe de altă parte, pe canalele NATO. Acum, noi suntem în situația care ne permite să dăm o mână de ajutor, pentru că pe acest culoar aerian dintre China și Ungaria avem în permanență echipamente de protecție. Am cumpărat peste 86 de milioane de măști din China. Avem și o capacitate proprie de fabricare a măștilor. De aceea, am decis să aducem 100 de mii de măști și 5.000 de echipamente de protecție Republicii Moldova, pentru că informațiile ne arată că o parte bună a celor infectați lucrează în domeniul sănătății”, a spus Péter Szijjártó.

Pe 12 martie, și premierul Ungariei, Viktor Orban, a întreprins o vizită la Chișinău.