Mitropolitul Moldovei Vladimir a cerut ca fostul premier Vlad Filat, arestat pentru 30 de zile, să fie plasat în arest la domiciliu, deoarece a făcut ”nenumărate acte de caritate”.

”Pentru Biserica Ortodoxă din Moldova persoana Domniei Sale (Vlad Filat – n.r.) este asociată cu o serie de activități de ctitorire și binefacere de care s-au bucurat de-a lungul timpului așezăminte monahale, parohii, dar și numeroși slujitori și credincioși care, în momentele de grea încercare ale vieții lor, au găsit un sprijin de nădejde anume în cumsecădenia și bunăvoința Domnului Filat”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Mitropoliei și semnat de Vladimir, mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove.

”Cunoscând nenumăratele acte de caritate ale Domniei Sale, avem certitudinea că acestea au fost înfăptuite din cele mai sincere și mai creștinești porniri”, se mai arată în comunicat.

Urmare a acestor acte de caritate, mitropolitul lansează un apel către toate instituțiile statului, implicate în cercetarea lui Vlad Filat, ”pentru a îngădui aflarea Domniei Sale în arest la domiciliu, fapt care, credem noi, nu va periclita în nici un fel desfășurarea anchetei și va permite aflarea unui tată și a unui soț alături de copii și de rudenii, în această perioadă de serioase încercări pentru familie și pentru apropiați”.

Totodată, mitropolitul își exprimă speranța că elucidarea cazului va avea loc ”în condițiile unei justiții nepărtinitoare, iar adevărul va triumfa spre binele întregului popor al Republicii Moldova”.

Fostul premier moldovean Vlad Filat a fost plasat, duminică, în arest preventiv, acesta fiind acuzat de fraudă bancară și luare de mită.

Filat este suspectat de implicare în frauda de proporții de la Banca de Economii.