Alexandru Esaulenco este noul director al Serviciului de Informații și Securitate. Acesta a fost confirmat marți de către Parlament pentru o perioadă de 5 ani, relatează Report.md.

Esaulenco este colonel al SIS. Între 1999 și 2017, a lucrat în cadrul acestei structuri de la ofițer de investigații până la șef adjunct al Direcției generale contraspionaj. În 2017–2018, a fost detașat în funcția de consilier al rectorului Universității Libere Internaționale din Moldova pe probleme de cooperare internațională și cercetări științifice. În 2018 a devenit șef al Direcției generale contrainformații militare.

Întrebat de deputați despre eventuala legătură cu PDM, având în vedere că a fost numit în funcția de adjunct al SIS în perioada în care PDM controla Guvernul, Alexandru Esaulenco a declarat că dacă vor fi identificate asemenea legături își va da demisia.

Tot marți, Parlamentul l-a numit în funcția de director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate pe Artur Gumeniuc, cu votul a 55 de deputați.