Moldovenii sunt din nou în stradă. Aceștia protestează împotriva Guvernului condus de democratul Pavel Filip, învestit miercuri pe furiș de Parlament. Jurnalistul Vitalie Călugăreanu prezintă filmul evenimentelor, explicând contextul revoltelor.

După două tentative eșuate ale controversatului oligarh Vlad Plahotniuc, finanțatorul PD, de a accede în funcția de prim-ministru, miercuri, o coaliție pestriță, patronată de PD, a învestit guvernul condus de Pavel Filip, un apropiat al oligarhului Plahotniuc, desemnat de șeful statului la funcția de premier ca urmare a unei hotărâri suspecte a Curții Constituționale.

Generatorul revoltei

Miercuri, la ora 14.00, șeful Legislativului, Andrian Candu, finul de cununie al lui Vlad Plahotniuc, a anunțat că la ora 16.00 va fi organizată ședința specială a Parlamentului pentru învestirea guvernului Filip. Totul pentru ca protestatarii anti-oligarhici, care protestează non-stop, de un an, în centrul Chișinăului, să nu reușească să se mobilizeze.

Ședința formală a Biroului Permanent al Parlamentului a durat 7 minute. Ședința formală a Comisiei juridice a Parlamentului (al cărei președinte este Raisa Apoliski, nașa lui Vlad Plahotniuc), la care urma să fie examinat Programul de guvernare, a durat 10 minute, iar însăși ședința Parlamentului, la care a fost învestit guvernul, a durat 30 de minute.

La propunerea liderului PD, Marian Lupu, deputații au sărit peste procedura constituțională și au votat învestirea guvernului cu 57 de voturi ale deputaților PD, PL – 14 transfugi comuniști și 8 deputați liberal-democrați.

Sfidarea procedurilor constituționale și graba cu care au acționat deputații a înfuriat mulțimea care s-a mobilizat rapid în fața Parlamentului. Aceștia au înconjurat Parlamentul, au rupt gardurile de protecție, cordoanele de poliție și au pătruns în Parlament pe ușa din spate.

Nouă polițiști și șase protestatari au ajuns la spital în urma confruntărilor care au avut loc. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a fost îmbrâncit, lovit cu pumnii în cap și numit „Iuda” când a încercat să iasă din Parlament, după votul dat în favoarea Guvernului Filip. Printre cei care a ajuns la spital se numără și unul din liderii Platformei „Demnitate și Adevăr”, Chiril Moțpan.

Premierul Pavel Filip a ieșit din clădirea Parlamentului printr-un coridor asigurat de polițiști, iar deputații au fost evacuați printr-o galerie secretă și deghizați în polițiști.

Jurământ în secret, la miezul nopții

Miercuri, la miezul nopții, la Reședința de Stat a președintelui, în condiții de securitate maximă și în secret, membrii noului Cabinet de Miniștri au depus jurământul în fața șefului statului. Asta deși cu puțin timp înainte, purtătorul de cuvânt al șefului statului, Vlad Țurcanu, anunța la TV că procedura se amână și că președintele va decide joi dacă acceptă sau nu jurământul noilor miniștri.

Joi dimineață, Vlad Țurcanu a ieșit în fața presei, a recunoscut că a dezinformat opinia publică și și-a anunțat demisia.

Frica de „mâna Moscovei”

Unele misiuni diplomatice acreditate la Chișinău, precum și MAE al României și președintele Klaus Iohannis s-au grăbit să salute învestirea noului Guvern de la Chișinău. Analiștii politici explică reacția favorabilă a diplomaților străini față de învestirea guvernului buclucaș al lui Pavel Filip prin riscul alunecării Moldovei spre Rusia în eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate. Acestea urmau să fie declanșate dacă până pe 29 ianuarie nu era învestit un nou guvern.

Sondajele evidențiază o dezamăgire profundă a cetățenilor în partidele pretins pro-europene, care guvernează în Republica Moldova de 6 ani. Proasta guvernare și corupția a generat votul de protest. Pe fonul acestui vot de protest, partidele pro-ruse (Partidul Socialiștilor și „Partidul Nostru”) apar pe primele poziții în topul preferințelor electoratului.

În perioada guvernării pretins pro-europene scandalurile de corupție s-au ținut lanț, iar punctul culminant a fost furtul unui miliard de dolari din trei bănci moldovenești, la sfârșitul anului 2014, chiar în ajunul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014.

Acest „jaf al secolului” s-a resimțit imediat pe piața valutară, afectând direct economia și sărăcind populația.

Un alt element care, în opinia analiștilor politici de la Chișinău, a generat „teama” cancelariilor europene de „mâna Moscovei” este unirea protestatarilor pro-europeni și pro-ruși împotriva guvernării oligarhice de la Chișinău.

Joi, în fața Parlamentului, liderii Platformei „Demnitate și Adevăr” (care se declară pro-europeni) și cei ai „Partidului Nostru” (partid pro-rus) și socialiștii pro-ruși vorbesc în fața zecilor de mii de protestatari de la aceleași microfoane.

Ei cer dizolvarea actualului Parlament și organizarea alegerilor anticipate. Liderii Platformei „DA” și-au îndemnat susținătorii să instituie un moratoriu asupra „disputelor geopolitice”, pentru a putea uni societatea „împotriva oligarhiei criminale”.

Joi, protestatarii pro-ruși din fața Parlamentului s-au unit cu protestatarii pro-europeni din fața Guvernului și, împreună, au pornit în marș să picheteze operatorul național „Moldtelecom”, după ce miercuri seara a exclus din lista posturilor TV difuzate postul de televiziune al opoziției „Jurnal TV” și alte câteva posturi de televiziune necontrolate de oligarhul Vlad Plahotniuc.

Coloana imensă de protestatari se va opri și la Comisia Electorală Centrală, despre membrii căreia liderii protestatari spuneau anterior că ar fi controlați de oligarhul Plahotniuc.

Reacții internaționale

Ambasada SUA la Chișinău a emis un comunicat prin care îndeamnă la calm și cheamă toate părțile să se abțină de la acțiuni violente. Totodată, misiunea diplomatică îndeamnă autoritățile să se întâlnească imediat cu protestatarii pentru a discuta îngrijorările în mod deschis și transparent.

Cu o zi înainte, ambasadorul SUA la Chișinău, James D. Pettit explica în cadrul unei emisiuni televizate că „alegerile anticipate ar fi o soluție proastă pentru Republica Moldova și i-ar frâna dezvoltarea”.

Ministerul român al Afacerilor Externe a îndemnat la calm și a făcut apel la toți actorii politici din Republica Moldova să acționeze cu toată răspunderea pentru desfășurarea procesului democratic de învestire în funcție a Guvernului Filip, Guvern care, se menționează în comunicatul citat, „a obținut votul de încredere al Parlamentului legitim de la Chișinău”.

Președintele României, Klaus Iohannis, susține că prin învestirea noului Guvern la Chișinău, Republica Moldova a realizat un pas important în depășirea crizei politice, iar comisarul UE pentru Extindere, Johannes Hahn, a salutat votarea noului guvern de la Chișinău și a promis sprijin financiar european „ îndată ce FMI își va da acordul”.

Socialiștii au anunțat că vor contesta, la Curtea Constituțională, învestirea Guvernului Filip, invocând ignorarea procedurii legislative.

*Galerie foto: Vitalie Călugăreanu/Fotografia cu premierul Pavel Filip: www.presedinte.md