Cetățenii moldoveni au avut de ales pentru funcția de președinte între pro-europeana Maia Sandu și pro-rusul Igor Dodon. Ei l-au preferat pe candidatul socialist, într-un scrutin marcat de nereguli în țară și buletine epuizate și cozi în Diaspora.

UPDATE 14/11

Decalajul dintre Dodon și Sandu s-a redus după numărarea a 99,81% din procesele verbale. Candidatul socialist a întrunit 52,4% din voturi după numărarea a 99,81% dintre procesele verbale, în timp ce candidata proeuropeană - 47,6%.

+++

Igor Dodon este noul președinte al Republicii Moldova. Socialistul a acumulat peste 805 de mii de voturi din cele peste un milion 603 de mii de voturi exprimate, relatează Report.md.

23:23 Igor Dodon - 55,42%, Maia Sandu - 44,58, după numărarea a 95,72% din voturi. 

23:00 După numărarea a 94,28 % din voturi, Igor Dodon are 55,5%, Maia Sandu - 44,8%, relatează Unimedia.md.

+++

Agora.md: 78.05% procese verbale prelucrate - Igor Dodon are 57,2%, iar Maia Sandu - 42,8%.

+++

Report.md: După procesarea a 76% din procesele verbale, socialistul Igor Dodon a acumulat 57,2% din sufragii, în timp ce candidatul PAS, Maia Sandu - 42,7%.

+++

Potrivit primelor rezultate parțiale, Igor Dodon are 58,1%, iar Maia Sandu - 41,79%.

+++

La Consulatul R. Moldova de la Moscova, Igor Dodon a obținut 2.670 de voturi, iar Maia Sandu  - 323. 

La Ambasada R. Moldova în România: Maia Sandu - 2.907 de voturi, Igor Dodon - 83 de voturi.

+++

Igor Dodon cheamă la calm după cel de-al doilea tur de scrutin și este nemulțumit că nu au fost deschise mai multe secții de votare în Rusia: ”Această campanie a fost una dificilă și a tulburat societatea. Evident că vor fi și din acei nemulțumiți. Dar vreau să vin cu un mesaj foarte clar: haideți să nu tulburăm spiritele în societate. Scopul nostru, al celor doi candidați este să asigurăm un echilibru”.

El s-a adresat în special contracandidatei Maia Sandu: ”Haideți să chemăm oamenii la calm! Noi nu avem nevoie de tulburări, provocări, destabilizarea situației în societate. Primul lucrul pe care trebuie să-l facă cel care va pierde este să scheme lumea la calm, iar viitorul președinte trebuie să vină cu un mesaj nu doar către susținătorii săi, dar și către partea opusă. Gata, s-au terminat alegerile”.

Liderul PSRM consideră în continuare că va câștiga alegerile, dar nu s-a mai arătat la fel e sigur ca acum câteva zile, când susținea că va lua 60%, scrie Report.md.

+++

Scrutinul s-a încheiat și la secțiile de vot din Japonia, China, Azerbadjan, Rusia și România. Ultimele secții se vor închide în SUA și Canada, luni dimineață, la 7:00 (ora Moldovei).

Conform Report.md, cei mai activi au fost cetățenii cu vârsta cuprinsă între 26-40 de ani și cei de la 56 la 70 de ani. Tinerii au fost cei mai pasivi. Femeile au votat în proporție de 53% comparativ cu 47 % dintre bărbați.

+++

Maia Sandu, după închiderea urnelor: ”Înainte de această campanie am știut că regimul nu vrea să plece. După o campanie murdară am avut o zi plină de alegeri cu încălcări. Dar nu ne-am lăsat intimidați. Le mulțumesc tuturor cetățenilor care au făcut datoria civică și au transmis un mesaj autorităților. Ați demonstrat astăzi o mobilizare extraordinară în pofida oricăror așteptări. Mulțumesc în special diasporei care au făcut mii de kilometri”.

Aceste alegeri au fost organizate prost. Am cerut anterior autorităților să deschidă noi secții de vot și să ofere mai mutle buletine. Solicitările noastre au fost ignorate, astfel buletinele de vot sau terminat la Londra, Bologna, Paris și în alte orașe. Sute de oameni nu au putut să voteze, sute de oameni care au stat în frig și ploaie. Autoritățile au încălcat dreptul cetățenilor la vot. Cerem SIS să investigheze ce s-a întâmplat cu cele 6.000 de buletine de vot ca să fim siguri că ele nu au fost folosite în fraudă electorală”, a mai spus Maia Sandu, citată de Agora.md.

+++

Secțiile de vot din Moldova s-au închise. Până la această oră au votat 1.601.425 de alegători - 53,27%.

În străinătate au votat peste 130.000 de persoane. La această oră, moldovenii continuă să stea la cozi lungi în fața secțiilor de vot din străinătate, în special la Milano, Mestre, Londra, Dublin, Paris și Frankfurt.

De asemenea, în multe secții de vot alegătorii au început să depună contestații, după ce buletinele de vot trimise de autoritățile electorale s-au dovedit a fi insuficiente.

+++

Cetățenii moldoveni din Marea Britanie au semnat aproape 700 de contestații pentru că nu au reușit să își exercite dreptul la vot.

”Am colectat 678 de contestatii (persoane care nu au reușit să voteze) și încă mai vin. Ajutați-ne sa mediatizăm. E strigător la cer!”, a scris pe Facebook utilizatorul Demetrios Vi, relatează Radio Chișinău.

Peste 118.000 de persoane au votat până la această oră în străinătate, în condițiile în care numărul total al votanților din Diaspora în primul tur a fost de 67.000.

Cei mai activi sunt votanții din Italia, Marea Britanie și România.

+++

Asociația Promo-LEX care monitorizează scrutinul prezidențial din Republica Moldova a constatat duminică mai multe încălcări ale legislației electorale, încălcări care au avut loc pe parcursul zilei, potrivit Radio Chișinău.

Sunt numeroase cazuri de fotografiere a buletinelor de vot, dar și de transport organizat al alegătorilor, în special al celor din stânga Nistrului. Astfel, observatorii Promo-LEX au fotografiat anunțuri despre transportul gratuit, cu autocare, al celor din regiunea transnistreană.

Totodată, au fost înregistrate cazuri de afișaj electoral, de agitație electorală și de recompense pentru alegători în preajma unor secții de vot. Câțiva alegători au fost intimidați, iar în două cazuri s-a atestat că votanții au introdus în urne două buletine de vot.

Au fost înregistrate cozi la mai multe secții de vot din străinătate: Moscova, Dublin, București, Paris, Londra, Bologna, Mestre, Verona și Parma.

+++

Și la Ambasada R. Moldova de la București s-au epuizat buletinele de vot, ambasadorul Mihai Gribincea recomandându-le votanților să meargă la Biroul electoral de la Secția Consulară. 

+++

La mai multe secții de vot din străinătate s-au terminat buletinele de vot. Maia Sandu cere demisia ministrului Afacerilor Externe și a președintei Comisiei Electorale Centrale, ca principali responsabili de acest dezastru.

Totodată, ea a anunțat că va depune plângere penală împotriva acestor doi demnitari pentru obstrucționarea dreptului de vot al cetățenilor Republicii Moldova garantat de Constituție.


+++

Comisia Electorală Centrală a anunțat că 1.429.160 de alegători moldoveni au votat până la ora 17.00, iar prezența la urne este deja de 48,23%. De asemenea, un număr de 100.102 de alegători au votat în secțiile din străinătate - adică 7% din voturile exprimate până la ora 17.00, deși cozi lungi s-au format la toate secțiile din diasporă, iar buletinele de vot au fost epuizate la secția din Stratford în Londra.

+++

Un moldovean din Franța a mers la secția de votare să-și exercite dreptul la vot cu perfuzia în venă. Fotografia a fost postată pe grupul ”Adoptă un Vot”, scrie Agora.md.

+++

Report.md relatează despre cazuri de alegători aduși la vot cu autobuzele în regiunea separatistă Transnistria.

”Au venit organizat din orașul Dubăsari. Ei sunt orășeni, dar la aceste alegeri votează la primărie. La alegerile din 2014, miliția stătea aici și verifica toate mașinile care plecau spre Cocieri, împiedicându-i pe oameni să voteze. Acum însă au nevoie de voturi multe, de aceea oameni sunt aduși cu hurta”, afirmă doamnă Elena, o alegătoare din satul Cocieri.

În spatele căminului cultural, care găzduiește o altă secție de votare,  se află un alt autocar, înmatriculat tot în Transnistria. Autocarul era gol, toată mulțimea care coborâse se îndreptase spre căminul cultural. Alegătorii de aici vorbeau rusește și erau veniți din satele Lunga, Vasilevca, Țibulevca.

Întrebați cine a organizat transportarea spre secția de votare, unii alegători își ascundeau fața, alții răspundeau că autocarul i-ar fi cules de pe drum.

+++

Mii de moldoveni stabiliți peste hotarele țării se ajută reciproc: le oferă conaționalilor cazare, hrană și transport. Unii au zburat de pe continente diferite doar pentru a da Moldovei șansa modernizării, scrie Report.md.

+++

Premierul Pavel Filip a fost primul dintre oficiali care și-a exprimat dreptul la vot. El a declarat că așteaptă de la viitorul președinte să se dezică de la retorica electorală, să lucreze împreună cu Guvernul și să se documenteze asupra tuturor reușitelor  Executivului, relatează Report.md.

”Sper ca noul președinte să tragă în aceeași direcție ca și Guvernul, pentru că avem elaborate reforme foarte importante, care trebuie implementate în interesul cetățenilor”, a spus Filip.

+++

Președintele Nicolae Timofti a venit la secția de votare cu o oră mai târziu decât s-a anunțat inițial. El a spus că a votat pentru binele țării, pentru liniște și pace.

Timofti și-a exprimat speranța că noul președinte va reuși ceea ce nu a reușit actuala administrație prezidențială.

+++

"Suntem mulți și suntem puternici. Să nu le permitem să ne fure votul. Vă mulțumesc celor care au luptat și au crezut, în special celor din diasporă. E important să redăm încrederea cetățenilor. Voi numi în funcții persoane integre și profesioniste. Sunt încrezătoare că noi vom învinge”, a declarat candidata forțelor pro-europene, Maia Sandu, citată de Agora.md.

+++

Candidatul socialiștilor, Igor Dodon, a votat ”pentru viitorul Republicii Moldova”.

Politicianul le-a spus jurnaliștilor că, apreciind campania electorală, acțiunile pe care le-a întreprins, dar și dorința alegătorilor ,cu siguranță va învinge la acest scrutin cu diferență mare, transmite IPN.

Dodon s-a arătat convins că R. are viitor ca stat integru și suveran. El a mai spus că a votat ”împotriva celor care au guvernat statul în ultimii ani, împotriva oligarhilor și împotriva celor care vor să distrugă Republica Moldova, inclusiv prin unirea cu alte state”.

+++

Comisia Electorală Centrală de la Chișinău a dispus retipărirea buletinelor de vot pentru două secții de votare din Portugalia, după ce pachetele cu buletine au fost declarate pierdute de compania aeriană de transporturi, relatează InfoPrut.

+++

Traian Băsescu a votat, duminică dimineață, la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, fostul președinte declarând că a votat pentru candidatul care în campania electorală a susținut că va menține drumul european al Republicii Moldova și apropierea de România, și anume Maia Sandu.

 

”Sunt cetățean al Republicii Moldova și am votat pentru candidatul care în toată campania a susținut că va menține drumul european al Republicii Moldova și apropierea de România. Categoric în fața alternativei Dodon sau Mai Sandu orice om care gândește la binele Republicii Moldova va opta pentru Maia Sandu pentru că Dodon propune anularea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că cetățenii Republicii Moldova își vor pierde dreptul la liberă circulație în UE”,

a declarat fostul președinte după ce a votat.

 

+++

Încă de la ora 10.00 a început să se formeze coadă la intrarea în Ambasada Republicii Moldova, unde cetățenii moldoveni care locuiesc pe teritoriul României așteaptă să-și voteze favoritul pentru funcția supremă în stat, relatează News.ro.

Majoritatea celor care așteaptă să voteze sunt tineri, însă sunt și persoane mai în vârstă sau familii cu copii. 

Moldovenii care locuiesc în România au la dispoziție unsprezece secții de vot amenajate în București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Galați, Constanța, Brașov, Bacău, Suceava și Craiova.

La București sunt organizate două secții de vot - la sediile Ambasadei Republicii Moldova și Consulatului.

+++

Deocamdată, cei mai activi sunt alegătorii cu vârsta cuprinsă între 41 și 70 de ani. Tinerii sunt și de data aceasta cei mai pasivi - doar 8% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 18-25 de ani s-au prezentat la vot până aproape de ora 9:00, relatează Report.md.

Moldovenii de peste hotare pot vota, chiar dacă au pașapoartele expirate.

Cele mai multe secții de votare vor fi deschise în Italia – 25, în România – 11, în Federația Rusă – 8 (cu trei secții de votare mai multe față de scrutinul precedent), în SUA – 7, Franța – 6, Portugalia și Spania – câte 4 secții de votare.

Ultimele secții de vot vor fi deschise în SUA și Canada.

În turul întâi, la urne s-au prezentat 48,95% dintre moldovenii cu drept de vot.

Populația va alege astăzi între socialistul Igor Dodon și candidatul forțelor pro-europene Maia Sandu.