După ce pe ordinea de zi a Parlamentului de la Chișinău au fost intruduse proiectele privind votul uninominal și mixt, mai mulți oameni s-au adunat pentru a protesta în fața sediului Legislativului.

+++

Și proiectul socialiștilor privind instituirea unui sistem electoral mixt a fost votat în prima lectură.

+++

Proiectul de lege al democraților privind modificarea sistemului electoral prin introducerea votului uninominal a fost votat de către deputați în prima lectură, relatează agora.md. Au votat 52 de parlamentari din 76 prezenți la ședință. 

Pentru ca sistemul electoral să fie modificat, este nevoie de votarea inițiativei legislative și în a doua lectură.

Potrivit unuia dintre autorii proiectului, deputatul Sergiu Sîrbu, propunerile existente de îmbunătățire a proiectului s-ar putea regăsi în varianta proiectului care va fi votat în cea de-a doua lectură.

+++


+++

Propunerea președintelui Parlamentului, Andrian Candu (finul autorului inițiativei privind uninominalul, controversatul oligarh Vlad Plahotniuc, lider PDM) de a introduce în ordinea de zi a ședinței de astăzi a inițiativei privind trecerea la sistemul uninominal i-a nemulțumit pe liberali, care au părăsit sala, scrie Report.md.

Socialiștii, însă, l-au invitat pe Candu la sedința fracțiunii. În scurt timp, Candu a revenit în sala de ședințe și a propus ca tot astăzi astăzi să fie dezbătut și proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt, propus de Dodon.

Analiștii politici presupun că cele două proiecte vor fi comasate, iar în final Moldova se va alege cu un sistem electoral mixt, aceasta fiind și prima inițiativă, enunțată doar verbal în cadrul unui interviu pentru tribuna.md, de către oligarhul Plahotniuc.


S-a anunțat o pauză, până la ora 15:00, timp în care Comisia juridică pentru numiri și imunități urmează să pregătească avizele pentru cele două proiecte de legi.

 

”Pe furiș, pe ascuns. Nu s-a mers procedural, prin comisiile parlamentare. În asemenea condiții el nu poate fi introdus pe ordinea de zi. S-a încălcat procedura. Putem spune că balena uninominală a intrat și în Parlament și vine să ucidă democrația în Republica Moldova”,

 

a reacționat deputatul liberal Lilian Carp.

Parlamentul, controlat de PDM, a recurs la examinarea chestiunii privind schimbarea sistemului electoral contrar recomandărilor partenerilor externi.

Președintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, și președintele Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Hans Van Baalen, au lansat o declarație comună în legătură cu propunerea Partidului Democrat (PD) privind schimbarea sistemului electoral în unul uninominal.

Oficialii spun că, în spatele inițiativei democraților se ascunde dorința acestora de a se menține la guvernare cu orice preț.

Citește continuarea pe Report.md.