Republica Moldova înregistrează noi anti-recorduri la infecția cu COVID-19. Este cea mai afectată țară din Europa raportat la numărul de locuitori. De o săptămână, numărul cazurilor noi de infectare este în creștere și depășește zilnic cifra de 400 (la puțin peste o mie de teste efectuate). Medicii se așteaptă la o agravare a situației și atenționează că „Chișinăul se sufocă în COVID, iar locuri în spitale aproape că nu mai sunt”. Autoritățile dau vina pe oameni, acuzându-i că ignoră măsurile de protecție. Pe de altă parte, în încercarea de a salva economia, Guvernul a relaxat mai multe restricții, inclusiv în ceea ce privește organizarea petrecerilor. Biserica (cu o cotă de încredere de 85%) s-a plasat de partea opusă a baricadei, ignoră pandemia și organizează „drumul crucii” în jurul Moldovei cu enoriași care „nu cred în medici, ci în Domnul Isus Hristos”, pentru care masca de protecție înseamnă „botniță pentru câini” și care cred că noul coronavirus poate fi tratat servind regulat rachiu.

Șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, susține că Moldova încă nici nu a ieșit din primul val de COVID-19 și este convins că al doilea val va lovi mica țară de la hotarul cu România și UE la toamnă sau, cel târziu, la iarnă. Furtună se declară șocat de comportamentul oamenilor care sfidează toate normele de protecție. „Piscinele din Chișinău sunt iadul pe pământ! Nicio măsură de protecție!”, susține el. Mai mult, în încercarea de a evita amenzile, moldovenii organizează nunți clandestine, iar în unele biserici sunt organizate slujbe religioase cu ușile închise.

Cu cât mesajele autorităților sunt mai disperate, cu atât propaganda bisericii pare mai agresivă. Enoriașilor li se inoculează că „doar Dumnezeu ne poate salva, așa că haideți să ne rugăm”. Și nu acasă în colțul de la icoană, ci în biserici sau în cadrul acțiunii „Drumul crucii” în jurul Moldovei - pe arșiță, sorbind, adesea, apă din aceeași sticlă cu alți enoriași.

Credincioșii interpretează recomandările medicilor ca „atac împotriva bisericii și credinței”. De multe ori mesajele lor sunt agresive și pline de ură, ei considerând restricțiile impuse inclusiv bisericilor în perioada stării de urgență „mai periculoase decât virusul”.

„Drumul crucii”, început pe 15 iunie ar fi trebuit să ne scape de COVID-19. Cel puțin așa spuneau enoriașii și un grup de preoți care au pornit într-un lung drum de la nordul Moldovei spre sud. Pe jos, cu icoanele în mâini sau prinse cu ață de gât, făceau zilnic câte 33 de kilometri pe jos. În cea de-a opta zi au fost surprinși pe traseul Chișinău-Hîncești, iar până la sudul republicii mai aveau de mers câteva zile. Ei nu cred în doctori și nu poartă măști, pentru că, spun ei „nu sunt câini să poarte botniță”. Se roagă să scăpăm de boală, iar noul coronavirus este perceput ca „pedeapsă trimisă de Dumnezeu cel bun asupra oamenilor pentru păcatele lor”.

Încă de la începutul pandemiei, biserica a ignorant toate recomandările, a sfidat autoritățile și chiar a amenințat primele persoane în stat cu excluderea din „pomenirea și rugăciunea Bisericii”.

Pe 10 iulie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a emis o decizie prin care a interzis organizarea întrunirilor în masă, cu participarea unui număr mai mare de 50 de persoane, iar la 17 și 18 iulie, Mitropolia Moldovei cu binecuvântarea mitropolitului Vladimir, a organizat încă un „drum al crucii și al pocăinței”– de data aceasta în jurul Chișinăului. Deși organizatorii au promis că evenimentul se va desfășura în condiții speciale, cu respectarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19, participanții nu au respectat nici distanța socială, s-au îmbulzit în biserică, iar masca ori era purtată sub barbă, ori deloc.

Cei de la Ministerul Sănătății au spus că au încercat să convingă Mitropolia Moldovei să renunțe la această acțiune, dar nu s-a ajuns la nicio înțelegere. În pofida restricțiilor, mitropolitul Vladimir a binecuvântat „drumul crucii” și, zeci de credincioși au pornit la drum. Cei care nu purtau mască și nu respectau distanța socială au explicat că nu se tem de coronavirus. Aproape 14 zile (perioada de incubație pentru COVID-19) au trecut de la acel „drum al crucii”.

De pe 15 iunie, când a început „drumul crucii” în jurul țării (cu rugăciuni pentru a combate coronavirusul) până astăzi, numărul moldovenilor infectați a crescut cu 12 207, iar numărul deceselor a crescut cu 352 de oameni. Nici rugăciunile, nici postul negru, nici „drumul crucii” nu au oprit virusul. În aceste condiții, medicii le recomandă enoriașilor că combine rugăciunile cu masca de protecție și dezinfectantul.

Mitropolia Moldovei s-a arătat „profund îngrijorată” de criza provocată de pandemie și, într-o circulară publicată pe 29 iunie, i-a îndemnat pe credincioși să țină post aspru în zilele de 2, 3 și 4 iulie, petrecând aceste trei zile în rugăciune stăruitoare însoțită de metanii sau închinăciuni. Tot Mitropolitul i-a îndemnat pe enoriași ca, după aceste trei zile, să meargă la împărtășanie (săvârșită cu aceeași linguriță).

Conform datelor apărute în presa din Republica Moldova, până în prezent din cauza COVID-19 au murit mai mulți preoți, peste 30 fiind infectați – mulți aflându-se în stare gravă și extrem de gravă. Aceasta a determinat Mitropolia să-și tempereze retorica. Episcopul Marchel, cel mai aprig slujitor al bisericii care a negat public COVID-ul, și-a schimbat totalmente mesajul după ce s-a infectat și a fost internat. Până a ajunge la spital, el spunea că epidemia a fost inventată „pentru a cipiza oamenii prin vaccinare”. După ce s-a infectat el a îndemnat „lumea să înțeleagă cât de periculos este acest virus și că trebuie să respecte întocmai regulile și recomandările medicilor”.

Violeta Colesnic

Despre redacția informală #CovRoMd

Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea).

La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.