Bucureștiul pregătește un pachet suplimentar de asistență financiară nerambursabilă în beneficiul R. Moldova, în valoare de 10 milioane de euro, a anunțat marți, la Berlin, ministrul de externe, Bogdan Aurescu. O decizie similară iau Germania și UE.

Ministrul român de externe Bogdan Aurescu a deschis marți, la Berlin, alături de Annalena Baerbock, ministrul de externe al Germaniei - țară care deține Președinția G7, și de Jean-Yves Le Drian, ministrul de externe al Franței - stat care asigură Președinția Consiliului Uniunii Europene, Conferința internațională de sprijin pentru Republica Moldova (Moldova Support Conference).

Inițiativa României, Germaniei și Franței urmărește generarea de asistență imediată politică, financiară și materială, precum și expertiză pentru procesul de reformă democratică, din partea instituțiilor și statelor membre ale Uniunii Europene, a țărilor G7, a instituțiilor financiare și organizațiilor internaționale, precum și a altor parteneri de dezvoltare.

La eveniment participă și prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, și ministrul afacerilor externe și integrării europene de la Chișinău, Nicolae Popescu.

În cadrul intervenției susținute în deschiderea conferinței, Bogdan Aurescu a anunțat că Guvernul României pregătește un pachet suplimentar de asistență financiară nerambursabilă în beneficiul Republicii Moldova, în valoare de 10 milioane de euro. 

„Decizia este luată într-o perioadă în care sprijinul  pentru Republica Moldova este deosebit de necesar și reconfirmă implicarea constantă și fermă a României în asigurarea stabilității și dezvoltării Republicii Moldova”, precizează MAE.

 

 

Totodată, șeful diplomației române a reamintit de asistența nerambursabilă în valoare de 100 de milioane euro care urmează să fie implementată prin proiecte de dezvoltare, în baza Acordului semnat de către prim-miniștrii Nicolae Ciucă și Natalia Gavrilița în cadrul Ședinței comune a Guvernelor României și Republicii Moldova (Chișinău, 11 februarie 2022).

Ministrul Bogdan Aurescu a evocat, de asemenea, acordarea de către România, în contextul actualei crize, a unei asistențe în valoare totală de 3,8 milioane de euro, care constă în 5.000 tone de păcură pentru sprijinirea securității energetice a Republicii Moldova și în importante cantități de carburanți.

Bogdan Aurescu și-a exprimat convingerea că Platforma de sprijin pentru Republica Moldova va facilita adaptarea asistenței internaționale la nevoile concrete ale autorităților de la Chișinău, precum și mobilizarea unui sprijin robust și coordonat, atât în actualul context, cât și pe termen mediu, printr-un angajament de durată dincolo de actuala criză declanșată de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Germania majorează ajutorul pentru dezvoltare acordat R. Moldova

Cum Moldova e direct afectată de războiul din Ucraina, primind numeroși refugiați, deși are resurse limitate, Berlinul a decis să aloce încă cinci milioane de dolari pentru a ajuta autoritățile de la Chișinău să facă față crizei economice și energetice - Moldova fiind dependentă aproape 100% de gazul rusesc.

Ministerul dezvoltării a anunțat că valoarea pachetului de sprijin pentru R. Moldova va crește de la 35 la 40 de milioane de euro pe termen scurt.

„Aproape 100.000 de refugiați din Ucraina se află în prezent într-o țară cu 2,6 milioane de locuitori, care este una dintre cele mai sărace țări din Europa”, a declarat ministrul dezvoltării, Svenja Schulze (SPD), în debutul conferinței de la Berlin, relatează Spiegel Online.