Republica Moldova intenționează să adere la Uniunea Europeană, însă nu are niciun plan de a renunța la neutralitatea sa pentru a se alătura NATO, susține șefa guvernului de la Chișinău, Natalia Gavrilița.

Republica Moldova a transmis săptămâna trecută cererea de aderare la UE, alăturându-se celorlalte două state din vecinătatea estică a Uniunii care vor să intre în blocul comunitar, Georgia și Ucraina.

„Principiul de neutralitate este consacrat în Constituție și vom continua integrarea în UE, dar nu urmărim scopul de a face parte din NATO”, a spus Natalia Gavrilița, într-un interviu acordat Euronews, citat de Deschide.md.

Ea a spus că guvernul este conștient de faptul că procesul de aderare la UE este unul de durată. „Suntem pregătiți să facem temele necesare pentru a atinge standardele de aderare la Uniunea Europeană”, a spus premierul Moldovei.

Politicieni din formațiuni cu simpatii pro-ruse se chinuie să inventeze pericole despre cooperarea Moldovei cu NATO, scriu colegii de la Report.md. În a 12-a zi de război în Ucraina, opoziția comunisto-socialistă din Parlamentul de la Chișinău a înregistrat o inițiativă legislativă care, spun exponenții acesteia, „ar consolida mecanismele de asigurare a neutralității permanente a Republicii Moldova”.

Constituția Moldovei proclamă neutralitatea permanentă a țării în articolul 11. Acum, comuniștii și socialiștii insistă ca o lege ordinară (inferioară Constituției) să prevadă condițiile exacte ale cooperării Republicii Moldova în domeniul militar, notează Report.md.