Moldovenii au revenit la lozincile anti-oligarhice scandate în perioada regimului Plahotniuc. De data aceasta, furia lor este îndreptată împotriva lui Igor Dodon, relatează jurnalistul Vitalie Călugăreanu pentru Deutsche Welle.

Care, după ce a pierdut președinția, încearcă să-și mute centrul de comandă la Parlament, în spatele unei majorități încropite din transfugi și oportuniști.

Joi, în Parlamentul de la Chișinău au avut loc ciocniri între deputații PSRM și cei din opoziție. Aceștia s-au stropit cu apă, s-au îmbrâncit, s-au înjurat și și-au smuls microfoanele, în încercarea de a bloca votarea unor controversate pachete de legi prin care se deschid larg porțile schemelor de contrabandă, se pun bazele federalizării, iar noua președintă Maia Sandu este lipsită și de puținele pârghii pe care le avea până acum șeful statului.

Îmbrânceli în Parlament

Când au văzut că tribuna Parlamentului este blocată de către deputații opoziției, socialiștii au încercat să forțeze nota și au pus la vot buclucașul proiect privind politica bugetar-fiscală pentru 2021 – un proiect numit de experții economici „document-genocid” pentru business-ul mic și mijlociu, în special pentru agricultori - și care crește povara fiscală asupra angajaților. Deputații PSRM și cei din „grupul Șor” au reușit chiar să-l și voteze în prima lectură, fără dezbateri (contrar procedurii), în timp ce se îmbrânceau și se stropeau cu apă cu deputații din opoziție. Președintele ședinței, socialistul Vlad Bătrîncea, a fost alungat din prezidiu, apoi s-a anunțat o pauză. „Ei merg ca tancul - cu grave încălcări de procedură și insistă să voteze legi pentru hoți. Vom întreprinde toate măsurile pentru a-i face să înțeleagă că așa nu merge. Am oprit a treia oară un vot hoțesc. O să-i blocăm și nu ne vom opri”, a comentat deputatul PAS, Dumitru Alaiba.

Deputații intențonau să revină în sală pentru a vota și legile bugetare în prima lectură, dar, cel mai probabil, votul pe celelalte legi, care au stârnit furia opoziției, va fi amânat. Este vorba de un proiect care prevede scoaterea Serviciului de Informații și Securitate din subordinea Președinției și trecerea lui în subordinea Parlamentului; un pachet de legi care oferă drepturi extinse Autonomiei Găgăuze; precum și câteva proiecte prin care limbii ruse i se oferă statut special pe teritoriul Republicii Moldova. Un alt proiect se referă la anularea restricțiilor privind retransmiterea programelor propagandistice rusești pe teritoriul Moldovei.

Citiți continuarea pe www.dw.com.