Duminică, 24 februarie, în R. Moldova au loc alegeri parlamentare în baza sistemului electoral mixt impus de PDM+PSRM+PPEM în iulie 2017, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția și contrar protestelor cetățenilor, relatează Deutsche Welle.

În ultimele zile de campanie electorală, moldovenii trăiesc ca în filmele cu mafioți: principalul figurant în dosarul fraudei bancare (din 2014) de un miliard de dolari (Ilan Șor) este pe punctul de a deveni deputat cu imunitate, liderii opoziției se declară otrăviți cu mercur, presa aservită președintelui pro-rus a publicat vineri dimineață o scrisoare (scrisă de mână) despre un plan de asasinare a șefului statului după alegeri, care, la câteva ore, a fost retrasă din spațiul virtual...

Mâna Rusiei?

Pe de altă parte, vineri dimineață (22 februarie), Ministerul de Interne al Rusiei a anunțat public că, în perioada 2013-2014, liderul PDM, Vladimir Plahotniuc (care controlează momentan puterea fără a avea vreo funcție oficială în stat), împreună cu fostul său partener de afaceri, controversatul businessman Veaceslav Platon (deja condamnat și încarcerat), au scos din Federația Rusă cel puțin 37 de miliarde de ruble.

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI rus, Irinei Volk, Plahotniuc și Platon ar fi implementat această schemă în calitate de cetățeni ai Federației Ruse - ambii deținând și pașapoarte rusești: „S-a stabilit că cetățeni ai Rusiei și Republicii Moldova au creat o grupare criminală internațională pentru a efectua tranzacții valutare ilegale la scară largă. Organizatorii activităților ilegale au fost cetățenii Federației Ruse, Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon”, a declarat Irina Volk cu două zile înainte de alegerile din Moldova (despre fapte care se presupune că ar fi avut loc în 2013-2014). 

„Membrii grupării criminale, sub pretextul unor datorii fictive și documente false, au transferat bani în valută străină din băncile rusești „Zapadnîi” și „Ruskii Zemelenii” în conturi create la „Moldindconbank” (din Moldova) prin operațiuni valutare ilegale”, a precizat responsabilul de la MAI din Rusia.

Potrivit presei de la Chișinău, ar fi vorba de „Laundromatul” rusesc, prin intermediul căruia au fost spălate cel puțin 22 de miliarde de dolari. Una din băncile moldovenești implicate în „Laundromat” a fost „Moldinconbank”, controlată la acea vreme de Veaceslav Platon.

Dezvăluirile MAI rus vin la două zile după ce autoritățile germane au anunțat că au confiscat proprietăți în valoare de 40 de milioane de euro și milioane de euro în numerar într-o anchetă legată de „Laundromatul” rusesc. Anchetatorii federali și procurorii din München au făcut anunțul miercuri.

Potrivit lor, „veniturile provenite din spălarea banilor prin „Laundromat” au fost investite în bunuri imobiliare de valoare” din Germania.În legătură cu deschiderea noului dosar penal împotriva lui Plahotniuc în Rusia, purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gămurari, a spus că prin aceasta Federația Rusă intervine „deschis și abuziv, încearcând să influențeze rezultatele alegerilor din Moldova”. 

Continuarea pe DW.