După ce Guvernul a decis să pună miliardul de dolari furat din sistemul bancar pe spatele cetățenilor, tot mai mulți moldoveni cu dublă cetățenie își stabilesc, fictiv, domiciliul în alte state unde își mută rezidența fiscală și conturile bancare.

În felul acesta încearcă să-și asigure economiile și să-și limiteze la maximum contactul instituțional cu Republica Moldova.

Report.md a adunat mai multe reacții de la cetățeni și de la experți în ceea ce privește efectele adverse pe care le-ar putea avea controversata decizie a autorităților de a-și împovăra, nemeritat, cetățenii.

Guvernul Filip și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului și a pus miliardul de dolari furat prin intermediul "Băncii de Economii", "Băncii Sociale" și "Unibank" pe spatele cetățenilor, transformând creditele oferite de BNM celor trei bănci devalizate în datorie de stat.

Premierul Pavel Filip a argumentat că graba ar fi determinată de necesitatea semnării unui nou acord cu FMI. Decizia Guvernului a generat proteste, dar acestea nu au fost în măsură să blocheze procedura.

Nici președintele Nicolae Timofti nu a făcut uz de prerogativele sale pentru a opri procesul. Șeful statului a invocat o hotărâre din martie 2016 a Curții Constituționale conform căreia "președintele nu-i poate trimite Parlamentului spre reexaminare, înainte de promulgare, o lege în privința căreia Guvernul și-a asumat răspunderea. În caz contrar, o asemenea posibilitate ar conduce, în fapt, la anularea acestui mecanism constituțional", de asumare a răspunderii.

Pe de altă parte, aceeași hotărâre a Curții stabilește expres că șeful statului poate sesiza Curtea Constituțională în cazul în care consideră că legea adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului este neconstituțională.

Președintele Timofti nu a sesizat, însă, Curtea și, la 4 octombrie, a semnat decretul prin care a fost promulgat pachetul de legi care, potrivit experților, a condamnat o generație la sărăcie (perioada de rambursare a datoriei și a dobânzii de 5% fiind de 25 de ani).

"Refuz să plătesc pentru miliardul furat"

Nicolae Bairactari, un tânăr care muncește de trei ani în SUA, dezaprobă acțiunile autorităților din Moldova: "Când alegem deputații pentru un mandat de patru ani, le garantăm salarii, apartamente de serviciu etc. ca să se dedice poporului, să ne apere interesele, să asigure funcționalitatea instituțiilor statului. Acești guvernanți, însă, ne-au furat. Miliardul trebuie întors de cei care l-au furat, nu de oamenii și așa foarte săraci. Personal, refuz să plătesc. Din respect pentru sine", susține Nicolae.

FMI, transformat în "monstrul cinic"

Doctorul în economie, Sveatoslav Mihalache, președinte al Institutului European de Dezvoltare Regională, a menționat pentru Report.md că prin asumarea respectivului pachet de legi, Guvernul a comis o nedreptate în raport cu cetățenii, care s-au pomenit "bătuți și cu banii furați", urmând să plătească pentru "jaful secolului" care a fost posibil prin participarea uneori directă, alteori tacită a întregii clase politice.

Deși condamnă gestul guvernanților, Sveatoslav Mihalache susține că Republica Moldova are nevoie de un acord cu FMI, "pentru structurarea unui program anticriză".

"Mai grav este, că are de suferit și imaginea instituției internaționale, care a fost atrasă, fără voia ei, sub tirurile de critici care vin ca reacție din partea societății moldovenești. Societatea civilă are obligația de a solicita clasei politice elaborarea unui plan național în domeniul economiei, care să fie supus dezbaterilor publice și care să fie respectat de toți actorii politici. În caz contrar, ne vom pomeni peste un timp cu un nou scandal sau cu un alt «furt al secolului», orchestrat tot de cei care, de 25 de ani, ne decid soarta", a conchis Sveatoslav Mihalache.

Citiți continuarea pe Report.md.