Agenția internațională de rating Moody's a schimbat vineri perspectiva acordată ratingului de țară al Republicii Moldova la „stabilă”, de la „negativă”, menținând în același timp calificativul B3.

Principalele motive care au stat la baza acestei îmbunătățiri sunt acordul cu FMI încheiat în noiembrie 2016, care reduce riscul de finanțare al statului, și adoptarea unui nou cadru legislativ în domeniul bancar, a anunțat Moody's.

„Agenția internațională Moody’s, care reprezintă o busolă foarte importantă pentru investitorii străini a schimbat ratingul de țară (sic!) pentru Republica Moldova de la ”Negativ B3” la ”Stabil”. Specialiștii în economie, mai ales, știu cât de importantă și de îmbucurătoare este o asemenea veste pentru țara noastră”, a comentat premierul moldovean Pavel Filip pe Facebook.

 

„Este rezultatul îndeplinirii, în 2016, a unei Foi de parcurs cu UE, a demarării unor reforme importante și a semnării acordurilor cu FMI și Banca Mondială”.

Pavel Filip a mai spus și că informația comunicată de Moody's este un semnal încurajator pentru 2017. „Îmi doresc, totodată, ca, în viitor Moldova să primească rating pozitiv de la fiecare concetățean, care va simți că trăiește mai bine, de la an la an, în această țară”, a conchis premierul.