Rusia va "consolida factorul transnistrean " dacă noul guvern al Republicii Moldova va alege să promoveze o linie antirusească, a declarat luni Leonid Kalașnikov, președintele Comisiei pentru problemele CSI (Comunitatea Statelor Independente).

"Politica rusă față de Republica Moldova va depinde de puterea care a fost aleasă: dacă această putere se va îndepărta de Rusia atunci, desigur, vom acționa în consecință. În special, vom consolida factorul transnistrean", a avertizat Kalașnikov, deputat din partea Partidului Liberal-Democrat al lui Vladimir Jirinovski (ultranaționalist), într-un interviu acordat agenției de presă Interfax.

Dar "va fi din ce în ce mai dificil de făcut aceasta, întrucât Transnistria se află acum blocată între două state în esență ostile", a recunoscut deputatul rus.

În opinia sa, "declarațiile conciliante ale PAS față de Rusia înaintea alegerilor se vor transforma în pro-Europa și pro-NATO și o revenire la scenariul utilizării forței împotriva Transnistriei, iar ulterior o posibilă unire cu România", notează Interfax, preluată de Agerpres.

"Dacă (Maia) Sandu va duce - în continuare - o astfel de politică, camuflând-o abil sub masca unei pretinse cooperări cu Rusia, va rezulta un nou fiasco, prin care au trecut deja predecesorii săi, și din păcate țara nu va mai ieși din această groapă", a mai declarat deputatul rus.