Dacă R. Moldova nu va avea un acord cu FMI, asistența macrofinanciară din partea UE va fi automat suspendată, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan pentru TVR Moldova.

Guvernul Chicu trebuie să demonstreze că promovează valorile europene și își asumă reformele necesare în toate domeniile, astfel încât colaborarea din UE și R. Moldova să aibă o continuitate, relatează Agora.md.

”Au existat de la început semne de întrebare datorită modului în care acest Guvern a venit la putere. La jumătatea lunii februarie va avea loc la Chișinău reuniunea Comitetului de Asociere dintre UE și R.Moldova. Este reuniunea Guvernului R. Moldova cu Comisia Europeană. Este cea mai importantă întâlnire dintre UE și R. Moldova de la preluarea noului Guvern. Atunci vom vedea dacă progresele R. Moldova sunt suficiente în toate domeniile”, a declarat Siegfried Mureșan. 

”O condiționalitate extrem de importantă pentru eliberarea tranșelor este reforma energiei. Prin asta Guvernul are șansa să arate că este atașat de valorile europene. În lipsa unui acord cu FMI asistența macrofinanciară este automat suspendată. Această legătură a existat întodeauna. Lipsa unui acord cu FMI arată că Guvernul nu își respectă angajamentele politice, economice, fiscal bugetare”, a mai spus Mureșan. 

Premierul moldovean, Ion Chicu, a anunțat că R. Moldova urmează să încheie actualul program cu Fondul Monetar Internațional pe 20 martie, iar în scurt timp, o nouă misiune FMI va veni în R. Moldova pentru a tatona terenul pentru un nou program.