După eșuarea introducerii sintagmei "integrare europeană” în Constituția moldovenească, Siegfried Mureșan a declarat că R. Moldova are nevoie de o guvernare responsabilă care ar promova reformele și ar respecta standardele democratice.

"Oricine dorește prin vorbe să-și lipească pe frunte eticheta de pro-european și să câștige capital politic de pe urma ei eșuează. Caracterul pro-european al unui partid sau al oricărui om politic se evaluează pe baza unui singur criteriu, și anume pe baza acțiunilor sale, nu pe baza vorbelor sale. Iar din păcate, în ultima perioadă multe acțiuni ale actualei majorități parlamentare de conjunctură din Republica Moldova și ale actualului guvern au fost în ciuda angajamentelor europene, în ciuda înțelegerilor cu Uniunea Europeană și chiar în ciuda valorilor și regulilor de bună conduită în Europa.

Aceasta este situația, aceasta este realitatea. De aceea în luna iulie am avut o rezoluție clară și dură a Parlamentului European în ceea ce privește autoritățile de la Chișinău și de aceea – vreau să spun foarte clar – la acest moment, încrederea instituțiilor Uniunii Europene în autoritățile de la Chișinău este mai mică decât oricând în ultimii zece ani. Și este regretabil, fiindcă eu vreau să avem un guvern cu care să cooperăm, cu care să progresăm implementarea agendei de asociere și care să aducă beneficii cetățenilor", a declarat pentru Radio Europa Liberă eurodeputatul PNL, rugat să comenteze tentativa eșuată a Partidului Democrat de guvernământ de a introduce în Constituție integrarea europeană a Republicii Moldova.

"Populația este mult mai inteligentă decât politicienii care încearcă a o manipula, a o folosi pentru propria lor agendă. Cetățenii Republicii Moldova știu exact ce înseamnă agenda europeană, știu exact cine e om politic pro-european, nu degeaba au votat 47% Maia Sandu la alegerile prezidențiale și nu degeaba l-au votat câștigător pe Andrei Năstase la alegerile pentru Primăria municipiului Chișinău. Deci, toți votanții pro-europeni sunt foarte clar de partea oamenilor politici care sunt cu adevărat pro-europeni, și anume sunt pro-europeni în acțiuni, nu doar pro-europeni în declarații", a mai spus Mureșan.

Citiți interviul integral, pe www.europalibera.org