Ministrul de Interne, Andrei Năstase, a cerut Procuraturii Generale suspendarea provizorie din funcţie a judecătorilor Curţii Constituţionale, tragerea la răspundere a acestora şi ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului Vlad Plahotniuc.

”Sesizez procurorul general asupra săvârșirii de către judecătorii Curții Constituționale: Poalelungi Mihai, Apolschi Raisa, Artur Reșetnicov, Gurin Corneliu, Băieșu Aurel și Zaporojan Veaceslav a infracțiunii de tentativă de uzurpare a puterii în stat. În această privință, menționez că în perioada 7  – 9 iunie 2019 judecătorii menționați au aprobat decizii, hotărâri și avize contrare prevederilor Constituției Republicii Moldova cu scopul de a-i permite numitului Plahotniuc Vladimir și a grupării criminale conduse de acesta să se mențină abuziv la putere, precum și de a asigura o legalitate așa-zisului guvern condus de Filip Pavel”, solicită Andrei Năstase, potrivit Report.md.

Ministrul de Interne consideră că acţiunile judecătorilor Curţii Constituţionale au condus la instaurarea dualității puterii şi, în consecinţă, a unei crize, ceea ce a afectat şi extrapolat întreaga societate.

”Autorităţile apărute ca rezultat al efectelor produse de deciziile ilegale emânate de Curte, au încercat să schimbe starea de lucruri existentă, au emis acte de dizolvare a Parlamentului, au stabilit alegeri anticipate, au înstrăinat bunuri, etc., existând, practic, o preluare ilegală şi abuzivă a puterii în stat, prin anihilarea puterii legislative şi suprimarea Guvernului legal constituit”, explică ministrul.

”Având în vedere că numitul Plahotniuc Vladimir deţine, momentan, calitatea de deputat, solicit iniţierea, de urgenţă, a procedurilor de ridicare a imunităţii acestuia şi de a obţine acordul forului legislativ pentru investigarea penală a sa”, mai menționează Năstase.

Vladimir Plahotniuc a postat luni un mesaj pe Facebook în care recunoaște că a părăsit Republica Moldova (presa din R. Moldova scrie că prin regiunea transnistreană).