Natalia Gavrilița, prim-ministra Moldovei din 2021 până în 2023, a primit Women Political Leaders (WPL) Trailblazer Award cu ocazia Summit-ului WPL 2023.

Ea a primit premiul „în numele multor femei din Moldova care mi-au deschis calea să fiu aici”. 

„Știți că avem un lider care ne inspiră în persoana președintei Maia Sandu. Știți că colegii mei au insistat că avem o cotă dublă care a adus la un procet de 40% de femei în Parlament. Acum implementăm cota dublă și la nivel local", li s-a adresat ea femeilor lider din întreaga lume reunite în Parlamentul belgian.

„Admir curajul femeilor care au decis să se implice în politică pentru că vor să schimbe lumea, pentru că au vrut să lase generațiilor viitoare o lume mai bună. Datorită acestor femei, Moldova, în ultimii câțiva ani – în cea mai grea perioadă de la independență – a încercat în mod constant să-și depășească nivelul", a spus Natalia Gavrilița, economistă cu o diplomă de masterat în Politici Publice la Școala de Guvernare J. F. Kennedy a Universității Harvard.

"Când tinerele îmi cer sfaturi, le spun că va fi greu și că trebuie să-și găsească aliații, trebuie să-și găsească echipa. Nimeni nu poate reuși singur. De aceea este atât de important să rămânem împreună", a mai spus ea.

Premiul WPL Trailblazer a mai fost acordat și președintelui Etiopiei, Sahle-Work Zewde, fostei premiere finlandeze Sanna Marin și fostei președinte a Irlandei, Mary Robinsoni (1990-1997).

Premiile WPL Trailblazer recunosc realizările femeilor care au exercitat funcțiile de președinte și prim-ministru, străpungând astfel "plafonul de sticlă" al politicii.

Având în vedere că 90% dintre șefii de stat și de guvern din lume sunt bărbați, Premiul îi recunoaște meritele Nataliei Gavrilița, una dintre puținele femei care a deținut o înaltă funcție politică și a inspirat alte femei să-i urmeze exemplul.