Omul de afaceri Ion Sturza este candidatul desemnat de către șeful statului Nicolae Timofti pentru funcția de prim-ministru, după consultări cu liderii PD, PL, PDLM și grupul Leancă.

Sturza (55 de ani) a mai deținut funcția de premier în perioada 19 februarie 1999 – 12 noiembrie 1999.

După demisie, Ion Sturza a revenit în afaceri și a fondat mai multe companii. În 2002, împreună cu grupul Rompetrol, a înființat compania Rompetrol Moldova, devenind președinte-director general, potrivit Unimedia.md.

În septembrie 2009, a părăsit Rompetrol pentru a înființa Fondul de Investiții Fribourg Capital, care pe parcursul anilor a făcut mai multe investiții în Republica Moldova și România. Cele mai cunoscute sunt Elefant.ro și Liberty Technology Park Cluj. (CV-ul complet, aici)

Potrivit Forbes, Ion Sturza ar avea o avere de 90-95 de milioane de euro.

R. Moldova are guvern interimar, după ce, pe 29 octombrie, guvernul condus de Valeriu Streleț a fost demis de Parlament.

Sturza vrea cod de integritate

”În acest moment destul de complicat voi încerca, în timpul apropiat, să lansez discuții cu partidele din Parlament și nu doar cele din fosta alianță de guvernare. Viitorul Guvern va fi format din persoane care nu au expunere directă politică, din oameni patrioți, integri și profesioniști”, a declarat Ion Sturza.

Premierul desemnat a mai spus că membrii cabinetului său vor trebui să semneze un cod de integritate. 

Lupu, despre Sturza: E candidatul deghizat al PLDM

Liderul Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, a declarat că formațiunea sa nu va vota pentru această candidatură și nici măcar nu acceptă consultările cu Ion Sturza.

”Domnul președinte este liber în adoptarea deciziei, dar a desemnat un candidat fără susținere parlamentară, fără șanse, și prin urmare, fără legitimitate. Un eșec absolut garantat în Parlament. Atât domnul președinte, cât și candidatul desemnat sunt absolut conștienți de acest lucru”, a afirmat, luni seara, Marian Lupu, citat de realitatea.md.

”Noi nu vom lua în considerare această candidatură a PLDM. Aceasta s-a făcut pe ascuns, deghizat, abuziv și chiar în contradicție cu normele și spiritul Constituției. Noi nu vom avea discuții cu candidatul PLDM, Ion Sturza”, a mai declarat Marian Lupu, exprimându-și speranța că Nicolae Timofti este conștient și își asumă toate consecințele pentru nominalizarea făcută.

Dodon: Să vedem cine îl va vota pe acest ”gastarbaiter” de peste Prut

”Înțelegem că Sturza nu are scrupule, nu are regrete, nu are limite, dacă acceptă să devină din nou premier în țara pe care a nenorocit-o la sfârșitul anilor 90. Mai rău, el acum face și jocurile unor sau altor grupări oligarhice”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

El a anunțat că socialiștii nu vor vota candidatul propus de Timofti.

”Să vedem cine îl va vota pe acest gastarbaiter de peste Prut, care a umilit Moldova în 1999. Noi, socialiștii, nu votăm pe nimeni.Doar alegeri anticipate. Doar alegerea președintelui prin vot direct. Și decizia lui Timofti de a-l înainta pe Sturza la funcția de premier ne apropie mult de anticipate”, a mai scris Dodon.

Ce urmează

Potrivit Constituției, premierul desemnat, Ion Sturza, are la dispoziție 15 zile pentru a-și forma echipa guvernamentală și programul de guvernare, informează unimedia.md.

Dacă Parlamentul nu va vota echipa, șeful statului poate, în decurs de 45 de zile, să desemneze un nou candidat.

În eventualitatea că nici al doilea candidat nu este susținut, președintele inițiază procedura de dizolvare a Parlamentului.