Vicepremierul R. Moldova Nicu Popescu a făcut o vizită la Moscova, unde a avut convorbiri cu ministrul afacerilor externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

Ministrul de externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov s-a declarat mulțumit de dialogul purtat cu omologul său moldovean, Nicu Popescu, precizând că acest a fost unul constructiv, în care a fost subliniată poziția părții ruse, de continuare a unei colaborări bune cu Moldova.

„Mizăm pe o discuție productivă, concretă și sinceră. Am auzit declarațiile noii conduceri a Republicii Moldova privind continuarea cooperării cu Federația Rusă și vreau să spun că suntem interesați de continuitatea relațiilor noastre bilaterale”, a afirmat Lavrov, potrivit Agora.md.

„Suntem interesați în păstrarea statutului de neutralitate, prevăzut de Constituția Republicii Moldova”, a adăugat acesta. Oficialul a mai declarat că Rusia este dispusă să ofere un nou lot de vaccinuri anti-COVID-19, în calitate de ajutor umanitar.

În același timp, șeful diplomației ruse a susținut că Rusia așteaptă reluarea negocierilor în formatul „5+2” privind reglementarea transnistriană, precizând că misiunea de pacificare rusă va rămâne în regiunea transnistreană, opinie neîmpărtășită de omologul moldovean.

"În ceea ce privește Grupul Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria (GOTR) care staționează în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, poziția noastră rămâne neschimbată. Această prezență contravine statutului de neutralitate stipulat în Constituția Republicii Moldova, iar retragerea trupelor ruse rămâne o prioritate a politicii noastre externe", a subliniat Nicu Popescu.

Oficialul moldovean a adăugat că R. Moldova contează pe sprijinul Federației Ruse ”în ceea ce privește identificarea unei soluții politice viabile pentru problema transnistreană cu respectarea integrității teritoriale și a suveranității Republicii Moldova".

Totodată, Lavrov a anunțat că ar urma să întreprindă o vizită la Chișinău, la invitația omologului moldovean, Nicu Popescu, data vizitei urmând să fie stabilită pe canale diplomatice.

În conferința de presă comună, Nicu Popescu a remarcat că dezvoltarea relațiilor cu Rusia este o prioritate a autoritățile Moldovei, iar Federația Rusă este un partener tradițional al Republicii Moldova, scrie IPN.md.

„Am examinat pe îndelete întreaga agendă a relațiilor bilaterale moldo-ruse, inclusiv subiecte, care încă nu au o soluție. S-a pus accentul pe coordonarea unor pași concreți de accelerare a interacțiunii noastre”, a spus Nicu Popescu.

De asemenea, el a pledat pentru revenirea la întregul volum al schimbului comercial-economic și eliminarea barierelor vamale aplicate unor categorii de bunuri moldovenești. „Este important să se revină la regimul de liber schimb în cadrul CSI. Măsurile restrictive nu fac bine nici Federației Ruse, nici Republicii Moldova”, a accentuat vicepremierul Popescu.