Tiraspolul anunță că, noaptea trecută, într-o localitate unde se află un depozit de muniție au fost observate câteva drone. Așa-zisul minister de interne din Transnistria susține că aparatele de zbor ar fi fost lansate din Ucraina.

Potrivit aceleași surse, preluate de Radio Chișinău, în această dimineață s-ar fi auzit împușcături din direcția Ucrainei.

Reprezentantul Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea transnistreană, Oleg Beleakov, a infirmat informația privind focurile de armă la Cobasna.

Biroul de reintegrare de la Chișinău a anunțat că monitorizează situația.

Depozitul de muniție și armament de la Cobasna este unul dintre cele mai mari din Europa. Zona este securizată de către peste o mie de militari ruși, care staționează ilegal în stânga Nistrului.

Experți consultați de Agora.md susțin că o deflagrație la depozitul cu muniții din Cobasna ar echivala cu explozia unei bombe atomice.

Luni și marți au avut loc mai multe explozii în zona transnistreană, pe care Chișinăul le-a calificat drept provocări. Președinta Maia Sandu a declarat ieri că există tensiuni între „diferite forțe” în interiorul regiunii transnistrene interesate de ”destabilizarea situației”. 

„Urmele acestor atacuri duc în Ucraina”, a spus Vadim Krasnoselski, auto-proclamul președinte al regiunii separatiste, relatează Tass.

„Spre deosebire de doamna Sandu, noi știm absolut sigur, de unde au venit teroriștii și în direcția cărui stat au fugit. Vă asigur că nu au nicio legătură cu cetățenii din regiune”, a scris el pe Telegram.

Krasnoselski a cerut Chișinăului să nu cedeze provocărilor: „Vreau să fac apel la conducerea Moldovei vecine. Nu cedați provocărilor, nu lăsați Moldova să fie atrasă în agresiune împotriva Transnistriei”. 

Săptămâna trecută, comandantul adjunct al Districtului militar central al Rusiei, Rustam Minnekaiev, a susținut că există „cazuri de oprimare a populației rusofone” din Transnistria, iar un control asupra sudului Ucrainei ar permite armatei ruse să vină în sprijinul separatiștilor proruși din regiune. 

Volodimir Zelenski a declarat că „serviciile speciale” rusești se află în spatele seriei de explozii în Transnistria, scrie BBC.

Consilierul prezidențial Mihail Podoliak, șeful echipei ucrainene de negociere cu Rusia, a acuzat marți că Rusia vrea să destabilizeze regiunea transnistreană și a sugerat că Moldova ar trebui să se aștepte la „oaspeți”.

Incidentele din Tiraspol au fost abordate de președintele ucrainean și în întâlnirea cu premierul român, Nicolae Ciucă, aflat marți în vizită la Kiev. 

„Rămânem îngrijorați de orice potențială încercare de escaladare a tensiunilor”, a comentat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Sandu: Există tensiuni între diferite forțe din Transnistria interesate de destabilizarea situației

Mai mult pe EurActiv »