Mișcarea Națională pentru Popor a protestat duminică în centrul Chișinăului pentru a-i cere Guvernului să achite integral facturile pentru lunile de iarnă. Participanții au fost în special membri și simpatizați ai Partidului politic "Șor".

Participanții și-au manifestat nemulțumirea față de "abuzurile comise de actuala guvernare"  și au scandat la unison: "Rușine" și "Noi suntem poporul", notează INP.md. Potrivit oamenilor legii, manifestanții au forțat cordonul format din polițiști, pentru a-și schimba locația. În pofida faptului că mitingul a fost planificat în fața Parlamentului, protestatarii s-au îndreptat spre clădirea Guvernului pentru a lansa o rezoluție.

În cadrul rezoluției, căreia guvernării i se oferă un termen de 24 de ore pentru a da un răspuns la solicitarea cetățenilor de achitare integrală a facturilor pentru perioada rece a anului. Dacă Guvernul nu va răspunde la această revendicare până luni, ora 13:00, "poporul își rezervă dreptul de a întreprinde toate măsurile necesare pentru a obliga conducerea țării să respecte voința cetățenilor".

"Constatăm că Republica Moldova trece prin cea mai profundă criză social-economică de la proclamarea independenței. Valul de scumpiri a afectat toate categoriile sociale și a lovit puternic în întreaga economie a țării. Tarifele pentru toate resursele energetice au bătut constant recorduri și au devenit o povară imposibilă pentru cetățeni. Inflația a atins cote similare celor din 1999 și Republica Moldova a devenit campioană la creșterea prețurilor în Europa", se arată în document.

Partidul politic "PACE" și Asociația obștească "Scutul Poporului" au renunțat să participe la întrunire și i-au îndemnat oamenii să nu meargă la protest. Apelul a fost făcut după ce șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a anunțat la un briefing de presă destructurarea unei operațiuni planificate pentru manifestație în scopul organizării dezordinilor în masă și a destabilizărilor.

În urma perchezițiilor efectuate sâmbătă seara, 25 de bărbați au fost interogați de anchetatori, iar șapte au fost reținuți.

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că ''informațiile despre implicarea grupărilor din Federația Rusă au fost confirmate, inclusiv de agentul nostru sub acoperire, care a intrat în contact cu persoana din Moscova, sub pseudonimul 'Mayin Sandu', trimis la Chișinău pentru a efectua instruirile necesare".

"Acesta este un individ cu cetățenie dublă, a Republicii Moldova și a Federației Ruse, care în repetate rânduri și-a schimbat numele. A sosit la Chișinău pe 9 martie pentru a stabili programul de mai departe. În urma acțiunilor de urmărire, implicit înregistrărilor video, s-a aflat despre infiltrarea a zece grupuri, a câte 5-10 persoane, cu anumite însemne, responsabile de măsurile de destabilizare, cu o remunerare de circa zece mii de dolari per capita'', a spus Viorel Cernăuțeanu.

Autoritățile moldovenești au explicat că au acționat după ce "au primit informații despre organizarea de către serviciile speciale rusești a unor acțiuni destabilizatoare pe teritoriul nostru prin intermediul unor demonstrații".

Deși Statele Unite nu observă vreo amenințare imediată la adresa Republicii Moldova, administrația americană crede că Rusia caută să slăbească această mică țară, să orchestreze acolo o insurecție și să instaleze un guvern mai favorabil Moscovei, a declarat purtătorul de cuvânt pentru securitate națională al Casei Albe, John Kirby.

„Actori ruși, aflați cu siguranță în legătură cu serviciile de informații ruse, încearcă să orchestreze manifestații în (Republica) Moldova și să se folosească de acestea pentru a instiga la o insurecție împotriva guvernului" de la Chișinău”, a mai spus Kirby.