Delegația discută cu autoritățile moldovene despre modificarea legislației electorale referitoare la sistemul mixt de vot, urmând să elaboreze un aviz comun în acest sens, relatează Deschide.md.

Experții au programate întâlniri cu reprezentanții partidelor politice și ai societății civile, precum și cu membrii Comisiei Electorale Centrale și ai Comisiei pentru formarea circumscripțiilor electorale, potrivit anunțului publicat pe site-ul Comisiei de la Veneția, informează Deschide.md.

Vizita survine după ce Comisia de la Veneția a recomandat autorităților de la Chișinău să nu treacă la sistemul electoral mixt. În pofida acestor recomandări, Guvernul și-a asumat inițiativa, iar Parlamentul a votat, la 20 iulie 2017, modificările la Codul Electoral. Acestea prevăd că o jumătate din deputați vor fi aleși, pe viitor, pe liste de partid, iar cealaltă jumătate, în circumscripții uninominale. Până acum toți cei 101 parlamentari erau aleși pe liste de partid.

Prima întâlnire a fost cu președintele Parlamentului, Andrian Candu.

"Actualul cadru legislativ asigură toate condițiile pentru organizarea și desfășurarea unor alegeri libere, corecte și democratice", a declarat Andrian Candu, potrivit unui comunicat al Legislativului de la Chișinău.

Experții s-au interesat de criteriile și modul de constituire a circumscripțiilor, de mecanismele care asigura caracterul incluziv al viitoarelor alegeri, precum și de alte aspecte tehnice de organizare a scrutinelor conform noilor norme. 

Echipa de experți urmează să stabilească în ce măsură a ținut cont Chișinăul de recomandările strict tehnice ale proiectului.