O delegație oficială condusă de președintele Autorității Electorală Permanente, Florin Mitulețu-Buică, va participa, în perioada 9-12 iulie, la Programul de observare a alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova.

Președintele AEP va fi însoțit la Chișinău de către Cristian Andreescu, secretar general, de către Vlad Bontea, secretar general-adjunct, de către Daniel Duță, directorul general al Departamentului logistică electorală, de către Alexandru-Ovidiu Oproaica, directorul general al Departamentului informatizarea proceselor electorale, de către Constantin Rada, directorul general al Departamentului de control al finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale, de către Florin Ciurlău, consilier parlamentar în cadrul Direcției prevenție și monitorizare din cadrul aceluiași departament și de către Adriana Șleahtițkaia, referent la Cabinetul Președintelui.

Agenda cuprinde o serie de întâlniri cu oficialii Comisiei Electorale Centrale (CEC) a Republicii Moldova, precum și cu alți observatori internaționali. Conform informațiilor publicate de CEC Moldova, scrutinul de duminică va fi monitorizat de 2.436 de observatori acreditați.

Evenimentul reunește specialiști internaționali din domeniul managementului electoral și oferă participanților o mai bună înțelegere a procesului electoral organizat în data de 11 iulie 2021.

Reprezentanții AEP participă la acest program de observare a alegerilor în virtutea bunelor relații de parteneriat cu CEC Moldova, concretizate prin Acordul de colaborare semnat de cele două instituții la data de 11 noiembrie 2019.

Și Parlamentul European va trimite o delegație de observatori la alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova.

Din delegație, care va fi condusă de eurodeputatul David McAllister (grupul Partidului Popular European, PPE), vor mai face parte Siegfried Mureșan (grupul PPE), Andreas Schieder (grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților, S&D), Juozas Olekas (grupul S&D), Viola von Cramon-Taubadel (grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană) și Cristian Terheș (grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni).