Președintele Republicii Tatarstan, Rustam Minnihanov, nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova.

Acesta susține că urma să participe la congresul internațional de diplomație populară „Prietenia popoarelor – 2023”, în Gagauzia. „Autoritățile moldovenești au decis că suntem cetățeni nedoriți, care nu pot vizita această țară”, a declarat acesta într-o înregistrare video, care a fost publicată pe rețele. Prin urmare, reprezentanții Poliției de Frontieră au venit cu o reacție privind acest incident, transmite unimedia.md.

„Mă aflu la Chișinău, nu demult am aterizat, la invitația lui Victor Petrov și Alexandr Suhodolski. Din păcate, autoritățile din Moldova au decis că suntem cetățeni nedoriți care nu pot vizita această țară. Nu vom putea participa la congres”, a spus liderul Tatarstanului.

„Până când ne vom întâlni din nou în Tatarstan, noi vă așteaptă mereu, vom fi sincer bucuroși să vă urăm bun venit în capitala noastră”, a mai adăugat Minnihanov.

Poliția de Frontieră informează că, în ultimele 24 de ore, a fost interzisă intrarea în Republica Moldova pentru mai mulți cetățeni străini, printre care se și liderului Republicii Tatarstan, Rustam Minnikhanov.

Astfel, reprezentanții Poliției de Frontieră precizează că sunt false declarațiile oficialui rus recent returnat din țara noastră precum că a fost declarat „persoană non-grata” în Moldova. Susținerea unui candidat în alegerile locale nu este un motiv întemeiat și autoritățile au solicitat oficialilor ruși să se abțină de la imixtiuni în treburile interne ale țării noastre.

MAE-ul rus califică refuzul Moldovei de a-l lăsa pe președintele Tatarstanului, Rustam Minnikanov, drept un alt pas neprietenos, a spus Maria Zaharova.

„Moscova cere Chișinăului să asculte interesele propriilor cetățeni și să nu împiedice dezvoltarea relațiilor și a legăturilor interregionale cu Rusia”, a adăugat reprezentanta MAE-ului rus, scrie ria.ru, citată de unimedia.md.

Fostul președinte moldovean, Igor Dodon, a venit cu o reacție după decizia autorităților.

„Ceea ce a făcut Guvernul nostru este o rușine. Este un scuipat în fața poporului moldovean și găgăuz, care s-a remarcat întotdeauna prin ospitalitatea sa”, a declarat Dodon pentru TASS.