Rezultatele Chișinăului privind îndeplinirea recomandărilor Comisiei Europene sunt "excelente", au declarat marți miniștrii Luminița Odobescu și Nicu Popescu.

Prima vizită a noii șefe a diplomației românești, Luminița Odobescu, a avut loc la Chișinău, unde a fost primită de președinta Maia Sandu și a avut convorbiri cu omologul Nicu Popescu.

Cei doi miniștri de externe au discutat despre relațiile bilaterale, precum și de parcursul european al R. Moldova și sprijinul acordat de România în acest sens.

În ultimul an, au fost consolidate legăturile bilaterale cu România, iar dialogul politic a fost propulsat "la un nou nivel prin interacțiunea constantă la nivelul de președinții, angajamentul personal al doamnei președinte Maia Sandu și Klaus Iohannis, interacțiunea dintre guverne, guverne și, evident, serviciile diplomatice. Toți împreună am reușit să întărim Parteneriatul strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, consolidând comunitatea noastră bazată pe limbă, istorie și cultură comună", a declarat ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu, în conferința comună de presă cu Luminița Odobescu.

La consolidarea relațiilor a contribuit și recunoașterea limbii române drept limbă oficială a  Republicii Moldova la 16 martie 2023.

"Datorită deschiderii și dialogului pe care-l avem, relațiile noastre cu România sunt cele mai puternice din ultimii 30 de ani. Contribuția concretă a României pentru pentru a sprijini Republica Moldova este cunoscută și recunoscută de către toți cetățenii țării noastre, indiferent de preferințele politice sau geopolitice", a spus Popescu, subliniind că, indiferent de orientare geopolitică sau politică a tuturor cetățenilor R. Moldova, "indiferent de limba maternă pe care o vorbesc, rusă, ucraineană, găgăuză, bulgară, absolut toți cetățenii Republicii Moldova beneficiază de sprijinul concret pe care ni-l aduce România prin ajutorul pe care o oferă Republicii Moldova pentru a menține pacea, stabilitatea și pentru a contribui la dezvoltarea țării noastre".

Și Nicu Popescu, și Luminița Odobescu au enumerat numeroasele proiecte finanțate de România în R. Moldova "cu impact pozitiv asupra fiecărui cetățean":

"Peste 1.100 de grădinițe reparate, sute de microbuze școlare, asistență cu motorină pentru agricultori, ajutor umanitar în timpul crizei refugiaților, sprijin în procurarea și stocarea gazului natural în această perioadă, care a fost una destul de grea pentru sectorul energetic din țara noastră, cât și sprijin pentru oferirea și procurarea electricității în acele momente în care Republica Moldova a avut o necesitate acută de electricitate în condițiile în care bombardamentele Federației Ruse asupra infrastructurii de electricitate din Ucraina au afectat și securitatea noastră energetică".

 

România - rol de lider care gestionează și setează agenda europeană față de Moldova 

Șeful diplomației de la Chișinău a subliniat și "cooperarea excelentă" cu Bucureștiul pe palierul aderării R. Moldova la Uniunea Europeană.

"România joacă și întotdeauna a jucat un rol de lider care gestionează și setează agenda europeană față de Republica Moldova", a spus Nicu Popescu, amintind că în ultimele săptămâni și luni, la inițiativa României, și cu sprijinul României și altor state membre, Uniunea Europeană a lansat mai multe inițiative și acțiuni care vor sprijini Republica Moldova, inclusiv adoptarea acestui nou regim de sancțiuni împotriva celor care încearcă să destabilizeze țara.

Cei doi miniștri de externe au discutat și despre gradul de îndeplinire a Republicii Moldova a celor 9 recomandări ale Comisiei Europene.

"Lucrurile avansează destul de bine și, inclusiv cu sprijinul României, sperăm și mizăm pe faptul că, spre sfârșitul acestui an, Moldova va obține recomandarea de începere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană", a mai spus Popescu.

La rândul său, Luminița Odobescu a subliniat că nu e întâmplător faptul că prima sa vizită de la preluarea mandatului are loc la Chișinău.

"Este, de fapt, continuarea unei tradiții și o reconfirmare a relației speciale deosebit de strânse și de profunde existente între România și Republica Moldova", a spus Odobescu, amintind că și premierul Marcel Ciolacu va ajunge miercuri la Chișinău, împreună cu presedintele Senatului, Nicolae Ciucă.

"Crizele și nevoile urgente cauzate de războiul de agresiune al Federației Ruse în Ucraina nu a făcut decât să consolideze și mai mult conlucrarea dintre București și Chișinău", a mai spus ea, adăugând că Bucureștiul a fost întotdeauna alături de Republica Moldova în această perioadă extrem de complicată.

Totodată, ea a evidențiat și nivelul ridicat al relațiilor economice: "Anul trecut, comerțul bilateral a atins un nivel record de 3,6 miliarde dolari, ceea ce echivalează cu o creștere de peste 50% comparativ cu 2021".

Ea a reamintit că acordarea de sprijin politico-diplomatic Republicii Moldova pentru avansarea agendei europene reprezintă o prioritate a politicii externe a României.

"Sprijinim, așadar obținerea - cât mai curând posibil - a unei decizii favorabile începerii de către Republica Moldova a negocierilor de aderare la UE".

Luminița Odobescu i-a prezentat omologului său stadiul pregătirilor pentru transferul de expertiză în domeniul afacerilor europene, cu participarea de specialiști din ministere și din alte instituții guvernamentale de la București, "în beneficiul colegilor de la Chișinău": "Am vorbit, totodată, și despre cursurile de formare în perspectiva negocierilor de aderare, cursuri asigurate de România și dedicate experților din administrația publică din Republica Moldova".

Lunile care urmează sunt "deosebit de importante pentru viitorul european al Republicii Moldova, iar mesajul nostru pentru dumneavoastră este unul ferm și răspicat: Bucureștiul este și va fi alături de dumneavoastră în fiecare etapă a drumului european", a spus ea.

Începerea negocierilor de aderare până la sfârșitului lui 2023?

Întrebați care sunt perspectivele de începere a negocierilor până la sfârșitul acestui an, cei doi oficiali au vorbit de progresele înregistrate de Chișinău în îndeplinirea celor 9 recomandări.

"La această etapă putem face câteva constatări legate de perspectivele noastre. Am primit mai multe semnale și aprecieri foarte pozitive privind gradul de implementare de către Republica Moldova a celor 9 recomandări", a spus Popescu, reamintind că șefa CE, Ursula von der Leyen, a constatat că progresele Republicii Moldova în implementarea condițiilor recomandărilor Comisiei Europene sunt "excelente".

"Aceleași semnale le primim și din partea colegilor noștri de la Comisia Europeană, dar evident, mai sunt anumite lucruri pe care trebuie să le facem. Parcursul de aderare la Uniunea Europeană este unul care presupune reforme profunde, structurale, practic în orice domeniu. Și la această etapă suntem toți ferm angajați în acest proces", a mai spus Nicu Popescu.

Miercuri, Uniunea Europeană va prezenta o evaluare "informală" a progreselor Republicii Moldova.

"Se fac foarte multe lucruri pentru a ne asigura că, spre sfârșitul acestui an, Republica Moldova ar putea obține această deschidere și toate aceste lucruri care se întâmplă pe partea noastră se pliază pe un context european în care se vorbește despre necesitatea accelerării extinderii Uniunii Europene", a subliniat el.

Luminița Odobescu a salutat eforturile și progresele "excelente" înregistrate de autoritățile de la Chișinău în ceea ce privește procesul de reformă în domenii dificile, precum reformele din justiție și combaterea corupției.

"Aceste rezultate sunt vizibile și apreciate nu numai la București, dar și la Bruxelles, și de partenerii noștri europeni. Lucrăm împreună să prezentăm activ și vocal aceste rezultate ... mai sunt anumite lucruri de făcut, dar linia este foarte clară", a spus șefa diplomației române.

"Efortul nostru este unul comun ... pentru a ne atinge acest obiectiv de a deschide spre sfârșitul anului negocierile de aderare cu Republica Moldova", a mai spus ea.

"Moldova nu e singură"

Întrebată ce garanții de securitate pot oferi România și Uniunea Europeană Republicii Moldova, Luminița Odobescu a reiterat faptul că "Moldova nu e singură". E foarte important să lucrăm împreună, "cu respectarea principiului neutralității, pentru ca Moldova să își consolideze capacitățile de apărare", a adăugat ea.

Nicu Popescu a exprimat recunoștință pentru decizia României de a aloca sprijin, prin intermediul Fondului Voluntar Nato, pentru consolidarea capacităților de apărare ale Republicii Moldova.

Pentru a menține pacea și securitatea, e necesară întărirea relațiilor cu acele țări și organizații care sprijină Republica Moldova, inclusiv NATO și Uniunea Europeană, a spus ședul diplomației moldovene.