Coridorul sudic al gazelor (SGC) joacă un rol important în asigurarea securității energetice a Europei, relatează Azernews, citând-o pe Laura Lochman, secretar adjunct la Biroul pentru Resurse Energetice din cadrul Departamentului de Stat al SUA.

Ea a făcut comentariile la cel de-al 27-lea Forum Energetic de la Baku, pe 1 iunie.

„Regiunea caspică, în ansamblu, și Coridorul sudic al gazelor joacă un rol crucial în securitatea energetică a UE”, a spus ea. Subliniind importanța tranziției la energia verde, Lochman a subliniat că SUA sprijină politica UE de tranziție energetică. „De asemenea, apreciem eforturile Azerbaidjanului în acest sens”, a opinat ea. 

Ungaria vrea ca Azerbaidjanul să fie principalul furnizor de gaz al Europei

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a menționat că Ungaria dorește ca gazul din Azerbaidjan să devină principala sursă de gaze în Europa. „Cu toate acestea, pentru a implementa această idee, este necesar să se dezvolte infrastructura și potențialul regiunii caspice”, a spus el.

El a subliniat că Ungaria se angajează în furnizarea de resurse energetice din Azerbaidjan.„În loc să irosim eforturile pentru a scăpa de dependența de materiile prime rusești, este necesar să ne gândim la modul de dezvoltare a infrastructurii existente pentru a stabili noi provizii”, a spus el.

Ministrul a adăugat că prețurile la energie, precum și lipsa conductelor complică acest proces. 

Coridor de energie verde prin Azerbaidjan

Vorbind la forum, ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, a declarat că România și Azerbaidjanul pot asigura un coridor pentru producția de energie verde. „Putem crea un coridor verde prin stabilirea furnizării de energie regenerabilă prin Azerbaidjan, Georgia și mai departe în Europa”, a spus el.

 

 

Ministrul a menționat că România are în vedere posibilitatea diversificării resurselor energetice, iar Azerbaidjanul va juca un rol important în acest context. „De asemenea, este planificată producerea primelor volume de gaze în Marea Neagră, până la sfârșitul lunii iunie, iar aceste resurse vor ajuta și țările vecine”, a adăugat el. 

Azerbaidjanul, principalul partener al Moldovei în diversificarea aprovizionării cu energie

Viceprim-ministrul Republicii Moldova, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, a subliniat că Azerbaidjanul este principalul partener în ceea ce privește diversificarea aprovizionării cu energie a Moldovei.

„Prețurile gazelor în Moldova au crescut de cinci ori, în ultimele șase luni, iar prăbușirea pieței a lovit țările cele mai vulnerabile, precum Serbia și Moldova, care nu au surse proprii de energie”, a spus el.

Viceprim-ministrul a subliniat, de asemenea, potențialul foarte mare al Azerbaidjanului atât în ​​privința surselor de energie tradiționale, cât și a celor regenerabile.

„Este necesar să se creeze un mecanism de solidaritate. Nu vom avea succes dacă nu este dezvoltat un mecanism pentru securitatea aprovizionării. Moldova este deschisă tuturor discuțiilor pe această temă”, a spus el. 

Italia intensifică procesul de cooperare în cadrul SGC

Subsecretarul în Ministerul tranziției ecologice din Italia, Vannia Gava, a menționat că Italia își intensifică procesul de cooperare în cadrul proiectului Coridorul sudic al gazelor.

Afirmând că Italia dorește să crească capacitatea Conductei Trans-Adriatice la 20 de miliarde de metri cubi, a subliniat că aceasta va juca un rol important în ceea ce privește asigurarea aprovizionării Greciei și Italiei.

„Livrările de gaze prin Coridorul sudic de gaze către Italia au crescut la 7,2 miliarde de metri cubi. Încă 4 miliarde de metri cubi au fost importați de la începutul anului 2022”, a adăugat ea.

Gava a adăugat că acum este planificată creșterea aprovizionărilor la 20 de miliarde de metri cubi.

"Problemele de securitate energetică și tranziția energetică sunt apanajul politicii energetice a Italiei. Vom continua să lucrăm cu partenerii pentru dezvoltarea infrastructurii și diversificarea aprovizionării", a spus ea. 

Azerbaidjanul, cel mai de încredere partener energetic de mulți ani

Ministrul bulgar al energiei, Alexander Nikolov, a subliniat că Azerbaidjanul este de mulți ani drept cel mai de încredere partener energetic.

„Azerbaijanul este un partener energetic de încredere. Astăzi, Europa trebuie să diversifice aprovizionarea și să dezvolte cooperarea cu regiunea caspică”, a spus el.

În plus, viceprim-ministrul sârb, ministrul mineritului și energiei, Zorana Mihajlovic, a declarat că Serbia discută despre furnizarea de gaze din Azerbaidjan prin Interconnectorul Grecia-Bulgaria.„Am discutat cu ministrul Energiei, Parviz Shahbazov, posibilitatea de a furniza gaz azer prin interconectorul IGB”, a spus ea.

Vicepremierul a adăugat că Serbia este 100% dependentă de aprovizionarea cu energie din Rusia, deci diversificarea aprovizionării este vitală.

Sursa: RADOR