Fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc apare într-o orientare distribuită șefilor subdiviziunilor subordonate Inspectoratului General al Poliției în legătură cu dosarul penal în care este cercetat in Moldova pentru spălare de bani.

În informarea transmisă unităților de poliție din Republica Moldova se cere orientarea întregului efectiv „în vederea stabilirii și reținerii cetățeanului Plahotniuc Vladimir Gheorghe”.

„Totodată, ținem să informăm că ultimul deține încă o identitate cu acte valabile, eliberate pe numele Novak Vladislav Vladimir”, se arată în documentul citat. Cele două identități valabile au date de naștere diferite.

Informația despre faptul că Plahotniuc ar avea dublă identitate moldovenească a apărut în spațiul public la 21 noiembrie, fiind dezvăluită de un fost președinte al Comisiei parlamentare pentru securitatea statului, Chiril Moțpan.

Deși autoritățile de la Chișinău l-au dat în căutare internațională pe controversatul om de afaceri acuzat de spălare de bani în proporții deosebit de mari încă din 29 noiembrie, procurorii anticorupție au anunțat Bucureștiul, Londra și Washington despre a doua identitate a lui Plahotniuc abia pe 10 decembrie.

Mai mult, în presă au apărut informații despre faptul că Vlad Plahotniuc ar deține și cetățenia Federației Ruse (pe numele Vladimir Plahotniuc). Jurnaliștii de investigație au dezvăluit și identitatea românească a lui Plahotniuc - Vlad Ulinici (după numele de fată al mamei sale), iar recent, deputatul moldovean Dumitru Alaiba a făcut publice documente care confirmă că Plahotniuc ar deține și cetățenia Cehiei - la 4 iunie 2019 (cu câteva zile înainte să piardă puterea în Moldova) Plahotniuc încercând să deschidă, cu pașaport ceh, o firmă nouă în Marea Britanie.