Procurorii Consiliului Național Anticorupție din R. Moldova l-au reținut, joi, pe președintele PLDM Vlad Filat pentru 72 de ore, la puțin timp după ce Parlamentul a votat pentru ridicarea imunității fostului premier.

CNA a precizat că Vlad Filat a fost reținut pentru corupere pasivă și trafic de influență.

Ridicarea imunității a fost decisă de 79 de deputați.

Reprezentanții PLDM nu au fost prezenți la vot, relatează timpul.md.

Imediat după ce deputații au votat pentru ridicarea imunității, mascații Centrului Național Anticorupție (CNA), conduși de Viorel Chetraru, au intrat în Parlament.

Unii reprezentanți ai CNA așteaptă la intrările Legislativului. Polițiștii au format un cordon și nu permit nimănui să intre în clădire.

Potrivit agora.md, Vlad Filat a ajuns la Centrul Național Anticorupție, el fiind surprins într-o secvență video PublikaTV cum intra în sediul CNA. Fostul premier nu avea cătușe și a venit într-o mașină însoțit de un agent al SPPS și un agent CNA.

Procurorul general, Corneliu Gurin, a cerut ridicarea imunității lui Vlad Filat, acuzat că ar fi pretins și obținut, în perioada în care a deținut funcția de premier al Republicii Moldova, bunuri și servicii în valoare de sute de milioane de dolari de la omul de afaceri Ilan Shor, în prezent primar al orașului Orhei, scrie deschide.md.

Astfel, potrivit lui Corneliu Gurin, în calitatea sa de prim-ministru, Vlad Filat ar fi primit de la Ilan Shor 60 de milioane de dolari pentru a facilita încetarea controalelor inițiate de instituțiile avizate la SRL "Dufreemol”, pentru a organiza numirea lui Ilan Shor în calitate de consul onorific al Republicii Moldova în Federația Rusă, precum și pentru adoptarea de către Guvernul Republicii Moldova a unei hotărâri care să permită comercializarea produselor petroliere în regim duty-free.

De asemenea, "în perioada 2013-2014, Vladimir Filat, urmărind scopul de primire ilegală a banilor, serviciilor și altor bunuri și avantaje pentru sine și alte persoane, susținând că are influență asupra unor persoane publice și cu demnitate publică din cadrul Guvernului Republicii Moldova și altor instituții publice, a pretins și pretins și primit de la Ilan Shor, personal și prin mijlocitor, bani, servicii și alte bunuri și alte avantaje în valoare de peste 190 de milioane de dolari SUA”, afirmă Gurin în sesizarea prin care a cerut Parlamentului ridicarea imunității de deputat a lui Vlad Filat.

Fostul premier se retrage de la conducerea PLDM

Vlad Filat a anunțat, joi, în plenul Parlamentului că se retrage de la conducerea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM).

Potrivit lui Filat, conducerea formațiunii va fi preluată de premierul Valeriu Streleț. 

Referitor la acuzațiile ce-i sunt aduse, el a dat asigurări că-și va demonstra nevinovăția, susținând că autorul acestui scenariu este Vlad Plahotniuc, cel care controlează justiția din R. Moldova. 

"Pe parcursul activității mele am făcut multe greșeli. Îmi asum toată responsabilitatea politică, dar vreau să vă spun că tot sistemul din Moldova este controlat de o singură persoană. Este vorba despre Vladimir Plahotniuc. Ilan Șhor a făcut mărturii false doar pentru a fugi de responsabilitate”, a declarat fostul premier.

Totodată, de la tribuna Parlamentului, el l-a întrebat pe Procurorul general de ce nu a fost chemat să dea declarații, să fie audiat.

"Niciun cetățean să nu recunoască această procuratură, acest centru anti-PLDM, această justiție", a spus Filat.

Clădirea Parlamentului, păzită de forțe impresionante de poliție

Un număr impresionant de forțe de ordine a fost adus în fața Parlamentului. Polițiștii sunt echipați cu scuturi și căști, pentru a face față chiar și unor acțiuni agresive, scrie agora.md.

Mobilizarea s-a făcut după ce Igor Dodon și Renato Usatîi au anunțat proteste ample în ziua de joi. 

În cadrul mitingului organizat de Partidul Nostru, Renato Usatîi a promis polițiștilor câte un automobil, pentru arestul lui Vladimir Filat și Vladimir Plahotniuc.

"Polițistul care îl va prinde pe Vladimir Filat, după ce este ridicată imunitatea sau pe Vladimir Plahotniuc va primi un Mercedes nou din salon. Totul este în mâinile voastre băieți” a declarat Usatîi de pe scena din fața Parlamentului.

Plahotniuc se autosuspendă din Partidul Democrat

Vladimir Plahotniuc a scris, pe Facebook, că se autosuspendă din funcția de prim-vicepreședinte al Partidului Democrat, dar și din calitatea de membru de partid, până la clarificarea anchetei în cazul Băncii de Economii (BEM).

"Nu am avut niciodată vreo implicare în acest caz, dar consider că e important ca în acest moment să fac acest demers, pentru a nu lăsa campaniile de manipulare să afecteze activitatea instituțiilor de drept, dar și imaginea partidului din care fac parte”, a precizat Plahotniuc.