La două zile de la demiterea Guvernului Sandu, R. Moldova are un nou Executiv, condus de un consilier al președintelui Igor Dodon.

Parlamentul R. Moldova a acordat joi votul de încredere Cabinetului de miniștri condus de Ion Chicu. Noul Guvern a primit votul a 62 de deputați din fracțiunile Partidului Socialiștilor și Partidului Democrat. Deputații Blocului ACUM au părăsit sala de ședințe înainte de procedura de vot, transmite IPN.md.

Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis marți cu 63 de voturi ale deputaților PSRM și PDM urmare a moțiunii de cenzură înaintate de socialiști. Alianța dintre socialiștii lui Dodon și proeuropenii din Blocul ACUM a început să se clatine după ce ministrul Justiției a anunțat că va anula concursul pentru funcția de procuror general, pentru a împiedica jocurile făcute de oamenii lui Igor Dodon.

Maia Sandu a anunțat că Guvernul își asumă răspunderea pentru modificarea legii procuraturii, astfel încât premierul să fie cel care propune candidații la funcția de procuror general.

Ion Chicu a spus că Guvernul în frunte cu el a fost votat atât de repede, pentru că îi "fugărește" din urmă reforma justiției. În fața presei, acesta a declarat că, "literalmente în câteva ore", proiectul reformei justiției "trebuie ajustat", relatează Agora.md. 

"Elementul principal al acestui program este reforma justiției, care a fost invocată ca motiv principal de cădere al precedentului Executiv. Suntem constrânși de timp. Literalmente în câteva ore trebuie să ajustăm proiectul reformei justiției, care a fost respins - că așa a fost - de Comisia de la Veneția”, a susținut Chicu. El a motivat graba prin care a fost învestit Guvernul prin faptul că următoarea ședință a Comisiei de la Veneția are loc la început de decembrie.

"Dacă ratăm ședința asta, atunci ratăm aprobarea reformei până în 2020. Nu vrem asta, cu asta și se explică viteza cu care s-au derulat lucrurile în această perioadă. Într-o noapte am elaborat programul și echipa – toți apolitici – și ne angajăm să promovăm reforma”, a precizat Chicu.

După vot, Ion Chicu a respins acuzațiile potrivit cărora Executivul pe care-l va conduce este al președintelui Igor Dodon.

"Majoritatea colegilor mei sunt cunoscuți din perioada în care am activat anterior, încă din 2005. Cunosc capacitățile lor, devotamentul față de țară și spiritul de echipă. E dificilă perioada. E un Guvern minoritar care va fi atacat – sper că argumentat – și va trebui să manifestăm determinare și forță de convingere. Nu e un Guvern al președintelui țării, deși acolo sunt și consilieri ai președintelui. Suntem un guvern tehnocrat, apolitic. Dacă vom simți presiuni, vom reacționa corespunzător”, a declarat Chicu.