Cetățenii moldoveni au ieșit și vineri în stradă pentru a protesta față de adoptarea sistemului electoral mixt.

UPDATE 21/7


Așa cu au promis joi, protestatarii au venit și vineri la Reședința de stat pentru a-și manifesta nemulțumirea față adoptarea modificării sistemului electoral și promulgarea în timp record a documentului de către șeful statului, relatează Agora.md.

Manifestanții scandează ”Plahotniuc, Dodon, la tomberon”, ”Dodon la gunoi”, ”Miliardul înapoi”, ”PD, PSRM, ciuma roșie”. 

+++

 +++

Protestul, prin obiectivul fotoreporterului Report.md.

+++

După mai bine de patru ore, protestul față de schimbarea sistemului electoral, s-a sfârșit.

Potrivit opoziției, manifestația va continua vineri, în fața Parlamentului, începând cu ora 12:00.

+++

”Astăzi, în Republica Moldova, s-a văzut foarte clar: parlamentarii Partidului Democrat au votat cot la cot cu parlamentarii lui Dodon. Prin votul de astăzi din Parlamentul Republicii Moldova, cei 74 de pioni parlamentari au sacrificat viitorul cetățenilor Republicii Moldova”, a scris Siegfried Mureșan pe Facebook.

”Votând schimbarea sistemului electoral fără să respecte pe deplin recomandările Comisiei de la Veneția, autoritățile de la Chișinău au pierdut în mod ireversibil încrederea partenerilor internaționali. Finanțarea de 100 de milioane de euro de la nivel european este în pericol. Începând de astăzi, marile companii care doresc să investească și să creeze locuri de muncă o vor face în România, Bulgaria sau vor merge în Georgia și Ucraina, dar, din păcate, vor ocoli Republica Moldova. Decizia luată astăzi va aduce în Republica Moldova mai mult șomaj, mai multă sărăcie, salarii mai mici, pensii în pericol. Responsabilitatea o poartă cei 74 de pioni parlamentari și liderii lor”, a conchis eurodeputatul român.

+++

UPDATE 2 Legea a fost promulgată după doar câteva ore de președintele Igor Dodon.

„Felicit toți cetățenii Republicii Moldova cu această ocazie. Consider că începe o nouă filă în istoria modernă a Republicii Moldova. Vom munci în continuare pentru atingerea tuturor obiectivelor anunțate. Moldova are viitor”, a scris Dodon pe Facebook.

UPDATE 1 Partidul Popular European (PPE) condamnă decizia Parlamentului de la Chișinău de a schimba sistemul electoral și neglijarea recomandărilor Comisiei de la Veneția.

„Este o rușine că majoritatea parlamentară a ales astăzi, pentru cetățenii Moldovei, autoritarismul - nu democrația, corupția - nu transparența, haosul - nu statul de drept. Este regretabil că 74 de membri ai Parlamentului au ales să consolideze autocrația Partidului Democrat, cu liderul său Plahotniuc, și a socialiștilor în loc să apere interesele poporului”, a declarat președintele PPE, Joseph Daul.

Mai multe puteți citi pe www.Report.md.

***** Știrea inițială

Parlamentarii de la Chișinău au votat alegerea candidatului într-un singur tur. Votul de joi dimineață pare să-i fi înfuriat pe cetățeni, care s-au adunat în număr mare în fața Parlamentului.

De altfel, aceste proteste erau așteptate de mai multe zile. Poliția a montat de câteva zile garduri de protecție în zonele sensibile ale clădirii.


Sistemul electoral mixt înseamnă, potrivit experților, că dacă într-o circumscripție un candidat va obține 25%, iar următorii patru - 22%, 18%, 15%, 15%, primul va deveni deputat, a explicat fostul ministrul adjunct de Externe, Andrei Popov. El susține că această formulă avantajează Partidul Socialiștilor, candidatul căruia, Igor Dodon, în primul tur al alegerilor prezidențiale (din 2016) a obținut peste 30% în fiecare raion cu excepția raionului Ialoveni (27%).

Turul 2 nu va exista nici dacă doi candidați de pe primul loc vor avea număr egal de voturi, deputatul urmând a fi decis prin tragere la sorți.

În cazul sistemului electoral mixt, 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar 51 - în circumscripții uninominale.

Mai multe despre cum au ignorat parlamentarii moldoveni recomandările Comisiei de la Veneția, puteți citi pe www.Report.md, acolo unde colegii noștri vă țin la curent cu ce se întâmplă în fața Parlamentului Moldovei