Ucraina, Georgia și Moldova lucrează din greu pentru a crea legături mai strânse cu UE, în ciuda rezistenței puternice din partea Rusiei, consideră eurodeputații.

Un raport al Parlamentului European solicită aprofundarea colaborării UE cu cele trei țări și noi modalități de intensificare a relațiilor cu Ucraina, Georgia și Moldova înainte de summit-ul Parteneriatului estic din 24 noiembrie.

Locuitorii Republicii Moldova, ai Ucrainei și Georgiei beneficiază deja de călătorii fără viză în UE, iar țările au oportunități comerciale sporite grație acordurilor de liber schimb.

Dar comisia pentru afaceri externe mai cere înființarea unui fond fiduciar (un instrument de dezvoltare pentru o reacție rapidă și flexibilă a UE la situațiile de criză și post-criză) pentru Ucraina, Georgia și Moldova, care ar fi alimentat de donatori publici și privați pentru investiții în proiecte care vizează îmbunătățirea structurilor socio-economice.

Comisia recomandă, de asemenea, sporirea sprijinului pentru reformele economice și modernizarea parteneriatului actual ca modalitate de a recompensa progresele înregistrate de țările partenere în ceea ce privește reformele UE. Această actualizare ar putea oferi, de exemplu, acces la uniunea vamală sau la uniunea energetică a UE.

„Crearea unui model Parteneriatul estic Plus pentru țările asociate, cu posibilitatea unei viitoare participări în domeniul vamal, energetic și digital este esențială”, a declarat co-raportoarea Laima Andrikienė (PPE, Lituania).

Aceste măsuri se adaugă structurilor și proiectelor UE de cooperare și dezvoltare din regiune deja existente. Propunerea subliniază necesitatea de a menține presiunea asupra Rusiei pentru a rezolva conflictele teritoriale care implică țările. Acest lucru este deosebit de important în prezent, deoarece sancțiunea UE față de Rusia va expira în ianuarie 2018.

Plenul Parlamentului European va vota asupra propunerii comisiei în următoarea sesiune plenară.