Parlamentul European va colabora strâns cu noul Guvern și cu noul Parlament de la Chișinău pentru implementarea rapidă a pachetului de ajutor economic al UE pentru Republica Moldova, spune eurodeputatul Siegfried Mureșan.

Republica Moldova și-a ales un nou Parlament duminică, cetățenii optând pentru o majoritate proeuropeană.

„Cel mai important lucru pentru Republica Moldova îl reprezintă acum reformele: reformarea administrației publice, îmbunătățirea sistemului de educație și sănătate, întărirea statului de drept”, a declarat Siegfried Mureșan, președintele Delegației PE la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, care a fost observator al alegerilor de duminică.

„Aceste alegeri au fost libere, democratice, respectând legislația Republicii Moldova și standardele internaționale și europene. Noi, ca membri ai Parlamentului European, suntem încântați de faptul că acum există un Parlament al Republicii Moldova nou, legitim, ales prin alegeri corecte, cu o majoritate clară, care să susțină în mod transparent un Guvern care să reformeze Republica Moldova”, a spus Mureșan, în cadrul unei conferințe online organizate de Biroul de Informare al Parlamentului European de la București.

Eurodeputatul liberal a amintit că Uniunea Europeană a oferit Republicii Moldova, pentru următorii ani, un pachet de redresare economică de 600 de milioane de euro. „Este un pachet de investiții și reforme, dar, totodată, un pachet care are rolul de a întări instituțiile din Republica Moldova pentru a fi mai competitive și mai rezistente la crize. Este gândit pe aceleași principii ca Mecanismul de Redresare și Reziliență oferit celor 27 de țări membre ale Uniunii Europene”, a precizat Mureșan.

„Vom colabora strâns cu noul Guvern și cu noul Parlament din Republica Moldova pentru implementarea rapidă a acestui pachet de ajutor economic”, a mai spus el.

UE așteaptă o guvernare și un Parlament puternice și stabile, pentru a rezolva dificultățile cu care se confruntă Republica Moldova, a spus, în cadrul aceleiași conferințe, eurodeputatul german David McAllister, președintele Comisii pentru Afaceri Externe a Parlamentului European și șeful delegației PE pentru observarea alegerilor parlamentare din Republica Moldova.

„Vom fi gata să sprijinim Republica Moldova în reformele sale, care sunt esențialul acordului de asociere UE-Republica Moldova”, a spus McAllister.