Guvernul Republicii Moldova nu vrea unirea cu România, în pofida cererilor formulate de ambele părți ale Prutului, a spus premierul Pavel Filip, într-un interviu acordat The Guardian.

„S-au spus prea multe despre reunificare, identitate națională, limbă, dar eu vreau să urmăresc dezvoltarea efectivă a țării”, a spus Filip în interviul acordat publicației britanice

„Toate acele probleme sentimentale ar trebui lăsate pentru momente mai oportune”, a adăugat premierul moldovean.

Un marș pentru unire în Chișinău a strâns 10.000 de manifestanți, inclusiv pe Traian Băsescu, fost președinte al României. Două zile mai târziu, într-o ședință a Parlamentului de la București, parlamentarii au acordat un vot simbolic unirii cu Republica Moldova. Evenimentele marchează aniversarea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, notează The Guardian.

Totuși, Filip vrea să ducă Moldova în Uniunea Europeană, cu toată opoziția președintelui Igor Dodon, care favorizează o apropiere de Rusia. 

Doar o treime dintre moldoveni sunt în favoarea unirii cu România, potrivit unui sondaj, dar 60% vor ca Republica Moldova să se alăture UE.

„Vom fi alături de România în UE”, crede Filip. 

Premierul moldovean a notat că relațiile cu România sunt la un „maxim istoric”, dar a avertizat că sentimentele naționaliste alimentează divizarea între cei care vor apropierea de Rusia și cei care ar vrea relații și mai strânse cu România.

De altfel, România este deja un mare investitor în economia Republicii Moldova, depășind Rusia pe parcursul anului trecut. De fapt, cei mai mari investitori străini sunt state membre UE, iar instituții precum Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții, Banca Mondială și Comisia Europeană finanțează diverse proiecte de dezvoltare în fosta republică sovietică.

Moldova încearcă să-și diversifice sursele energetice pentru a scăpa de dependența de Rusia, iar Europa finanțează interconectarea rețelelor de electricitate dintre România și Republica Moldova. Transportatorul român de gaze Transgaz a câștigat licitația de privatizare a unei companii moldovenești care va construi un gazoduct între Chișinău și Ungheni, la granița cu România. BERD și Banca Transilvania au investit împreună într-una dintre cele mai mari bănci din Republica Moldova.

În plus, UE a alocat sume importante de bani pentru investiții în Republica Moldova și a promis și un ajutor macrofinanciar pentru susținerea bugetului de 100 de milioane de euro, condiționat de îndeplinirea de către autoritățile de la Chișinău a unor reforme cerute de Bruxelles.

„La sfârșitul mandatului meu, vom vedea că drumul spre UE nu mai este discutabil, ci ireversibil”, spune Pavel Filip.

Și chiar dacă Guvernul de la Chișinău nu vrea unirea, autoritățile moldovene își doresc ca investițiile românești în economia R. Moldova să sporească considerabil. România este principalul partener comercial al Republicii Moldova, iar Guvernul de la București a acordat asistență pentru dezvoltare omologilor de la Chișinău 

În 2017, volumul comerțului dintre Republica Moldova și România a depășit 1,3 miliarde de dolari, potrivit Deschide.md, care notează că cele mai multe întreprinderi străine din Moldova au capital românesc.