PCRM rămâne cu doar 7 deputați/Ceilalți pleacă pentru a forma o platformă social-democrată
Un grup de 14 deputați PCRM au anunțat, luni, că părăsesc fracțiunea parlamentară. Ei îl acuză pe Voronin că nu s-a implicat în dialogul pentru soluționarea crizei politice din R. Moldova.
Este ”o decizie istorică, prin care oferim o
șansă pentru salvarea Republicii Moldova. Noi ca membrii unei fracțiuni ce
deține o cincime din numărul de deputați, am fost puși forțat să ne uităm tacit
la ce se întâmplă în țară. Nu putem explica alegătorilor de ce nu întreprindem
nimic atunci când țara se află în colaps economic”, a declarat Violeta Ivanov, unul
dintre cei 14 deputați care au decis să plece din Partidul Comuniștilor din R.
Moldova, relatează Agora.md.
Ivanov a precizat că cei 14 vor forma platforma social-democrată ”Pentru Moldova”.
”Liderul PCRM nu a fost receptiv la solicitarea de implicare în dialogul cu fracțiunile parlamentare de soluționare a crizei politice. Noi facem acest pas și venim la formarea acestei platforme social-democratice pentru depășirea crizei. Riscăm să pierdem statalitatea și suveranitatea R. Moldova”, a declarat Anatolie Zagorodnîi, un alt deputat care l-a părăsit pe Vladimir Voronin.
După plecarea celor 14, în fracțiunea PCRM au rămas doar șapte deputați: Vladimir Voronin, Inna Șupac, Oleg Reidman, Maria Postoico, Vasilii Panciuc, Oxana Domenti și Elena Bodnarenco.
Invitație de la socialiști
Liderul Partidului Socialiștilor (PSRM), Igor Dodon, i-a invitat pe deputații plecați să adere la formațiunea condusă de el.
”Am fost primii pe stânga, acum am rămas unicii pe stânga! PCRM și-a dat azi obștescul sfârșit. Vom urmări comportamentul de mai departe al deputaților care au părăsit azi PCRM-ul. Să ne întrebăm: Oare nu e un truc? Oare nu există acceptul lui Voronin pentru această separare, pentru a oferi indirect voturi noului guvern?”, a scris Dodon pe Facebook.
”Venim cu un apel către toate structurile teritoriale ale PCRM să ia acum atitudine, să demonstreze curaj și înțelepciune politică și să adere la Partidul Socialiștilor. Să vedem și cine dintre deputații care se declară de stînga vor împărtăși viziunile noastre”, a spus Igor Dodon.
Și liderul Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu, a salutat plecarea celor 14 deputați din PCRM.
El a spus că PDM se va întâlni chiar în cursul zilei de luni cu cei 14 deputați comuniști pentru a iniția discuțiile cu privire la formarea unei platforme parlamentare social-democrate, care va fi nucleul unei majorități parlamentare stabile pro-europene, relatează Unimedia.md.
Echipa PDM care va merge la discuțiile cu cei 14 deputați comuniști va fi condusă de oligarhul Vladimir Plahotniuc, cel care și-a anunțat revenirea în politică, pe Facebook, în cursul nopții de duminică spre luni.
”Scopul meu și al PD este să participăm la crearea unei majorități care să asigure un suport politic consistent pentru ceea ce are nevoie Republica Moldova acum: o terapie de șoc, care să o scoată din criza în care se află, atât economic și social, cât și politic”, a declarat oligarhul, care, în urmă cu două luni, în ziua în care fostul premier Vladimir Filat a fost reținut, a anunțat că pleacă din politică până la clarificarea anchetei în dosarul Băncii de Economii.
”Din punctul nostru de vedere, este un gest binevenit, mai ales în contextul politic prin care trece Molodova. Acești colegi au dat dovadă de maturitate și responsabilitate. Vreau să salut acest gest. Mă refer nu la decizia lor de a părăsi PCRM, dar de a participa la formarea unei noi majorități parlamentare”, a declarat Lupu.
Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, a reiterat faptul că nu dorește niciun fel de alianță cu comuniștii.
”Nu fac nicio alianță cu comuniștii, indiferent unde sunt ei”, a declarat Ghimpu, înainte de o nouă rundă de consultări între liderii PDM, PL și PDLM în vederea creării unei majorități parlamentare.
R. Moldova este condusă de un guvern interimar după ce, pe 29 octombrie, Guvernul condus de liberal-democratul Valeriu Streleț a fost demis de Parlament, printr-o moțiune de cenzură inițiată de opoziția socialistă și comunistă. Moțiunea a fost votată și de Partidul Democrat, deși acesta făcea parte din Alianța pentru Integrare Europeană-3.
Comentarii