Parlamentul European își manifestă preocuparea față de ritmul lent al reformelor privind statul de drept și lupta împotriva corupției din Republica Moldova, care continuă să sufere din cauza instabilității politice acute.

Parlamentul European a adoptat marți un raportul de evaluare a punerii în aplicare a Acordului de asociere UE-Moldova.

Documentul reafirmă angajamentul UE de a sprijini ”calea europeană” a Moldovei prin asociere politică, integrare economică și reforme, și salută ”angajamentul susținut” atât din partea autorităților moldovene, cât și a societății pentru acest proces.

În același timp, textul arată că trebuie realizate mult mai multe eforturi în ceea ce privește angajamentele asumate de R. Moldova în cadrul Acordului său de asociere cu UE, în special în ceea ce privește asigurarea independenței instituțiilor statului, prevenirea influenței oligarhice, intensificarea luptei împotriva corupției generalizate, promovarea justiției, consolidarea statului de drept și îmbunătățirea libertății mass-mediei și a condițiilor de viață ale cetățenilor.

În ceea ce privește alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, eurodeputații declară că UE și organizațiile internaționale ar trebui să monitorizeze îndeaproape situația din această țară, întrucât aceste alegeri vor fi un ”test pentru democrație și statul de drept”.

Ei consideră că R. Moldova se confruntă cu o ”instabilitate politică acută” și solicită autorităților de la Chișinău să se asigure că aceste alegeri vor fi ”libere și corecte” și să îmbunătățească în continuare legislația electorală.

Aceste aspecte sunt o necesitate pentru a garanta dreptul de vot, corectitudinea campaniilor electorale, transparența procesului legislativ și supravegherea democratică, ce trebuie să permită un control public adecvat al activităților guvernului și parlamentului.

Autoritățile moldovene trebuie, de asemenea, să nu modifice normele și reglementările din motive politice, ceea ce ar duce întotdeauna la tulburări politice și instabilitate care afectează angajamentul pentru reforme structurale, afirmă raportul.

De asemenea, europarlamentarii solicită autorităților din Republica Moldova să consolideze și să asigure independența deplină a Curții Constituționale, pentru a garanta că aceasta nu este supusă niciunei interferențe politice. Ei condamnă ferm ”presiunea enormă” la care au fost recent supuși judecătorii Curții în momentul în care au declarat un împrumut în valoare de 200 de milioane de euro din Rusia către Moldova ca fiind neconstituțional.

Autorii raportului își exprimă îngrijorarea cu privire la ritmul general lent al reformelor privind statul de drept în Republica Moldova, precum și cu privire la problemele legate de combaterea în mod serios a corupției și de politizarea extremă a sectoarelor mass-media și de publicitate.