Procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut marți seară, pentru 72 de ore, fiind cercetat pe șapte capete de acuzare, scrie jurnalistul Vitalie Călugăreanu pentru Deutsche Welle.

Mascații de la Serviciul de Informații și Securitate au descins cu percheziții la Procuratura Generală după ce Consiliul Superior al Procurorilor l-a desemnat pe procurorul anticorupție Victor Furtună să verifice informațiile descrise într-un denunț penal, depus de către deputatul PAS Lilian Carp împotriva procurorului general. La doar câteva ore, Furtună a inițiat dosar penal. Stoianoglo și toți adjuncții săi au fost suspendați din funcții, iar perchezițiile la Procuratură și la domiciliul lui Stoianoglo au început imediat.

În denunțul său, deputatul Lilian Carp cere investigarea procurorului general sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și corupție pasivă. Acesta invocă legături dintre Veaceslav Platon (un controversat om de afaceri anunțat acum în căutare, după ce a fost eliberat recent din închisoare la solicitarea lui Stoianoglo) și Alexandr Stoianoglo în spălătoria de bani, numită „Laundromat” (22 de miliarde de dolari spălați prin băncile moldovenești). Carp susține că, în 2011, fiind președinte al Comisiei parlamentare pentru securitatea statului, Stoianoglo a creat „pârtie” juridică pentru ca spălarea celor 22 de miliarde de dolari (bani murdari, proveniți din Rusia) să fie făcută prin Moldova.

Mai exact, potrivit deputatului PAS, Stoianoglo a semnat un raport la proiectul vizând modificarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, prin care a fost introdusă în legislație sintagma „având efect suspensiv”. „Această sintagmă a permis reprezentanților companiilor nerezidente, ale căror conturi au fost blocate prin deciziile Serviciului prevenire și combaterea spălării banilor, să deblocheze conturile și să transfere banii doar prin prezentarea la bancă a recursului asupra deciziei de suspendare a operațiunilor financiare”, a explicat Carp.

Continuarea pe DW.