Ministerul de Externe a publicat marți poziția României privind situația politică din R. Moldova. Din ea lipsește sprijinul pentru anticipate, enunțat luni, în nume personal, de șeful diplomației, Teodor Meleșcanu.

”Având în vedere evoluțiile recente de pe scena politică a Republicii Moldova, inclusiv formarea unei noi coaliții guvernamentale și a unui nou guvern de către Parlamentul Republicii Moldova, democratic ales la scrutinul din 24 februarie 2019,România, ca partener strategic al Republicii Moldova, consideră că, într-un stat democratic, voința cetățenilor, exprimată prin vot și reflectată în configurația politică a Parlamentului, este singura care asigură un proces politic legitim, bazat pe dialog”, se arată în comunicatul MAE, care reiterează ”deplina disponibilitate” a Bucureștiului de continuare a Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, ”în condițiile în care Republica Moldova va aplica strict acest Parteneriat Strategic și va continua ferm și consecvent parcursul său european, inclusiv implementarea Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană și a reformelor necesare pentru apropierea de UE”.

În același context, România consideră foarte important angajamentul clar al Republicii Moldova pentru continuarea implementării proiectelor de cooperare derulate cu România, inclusiv și mai ales a proiectelor strategice de interconectare România-Republica Moldova.

”Totodată, România apreciază de relevanță majoră continuarea poziției Republicii Moldova în privința reglementării dosarului transnistrean, cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova în granițele sale internațional recunoscute și cu neafectarea vectorului său pro-european. România subliniază importanța consolidării comunității de limbă, cultură și istorie care stă la baza relației speciale cu Republica Moldova. România reiterează apelul la calm și reținere și evidențiază necesitatea respectării principiilor statului de drept și a asigurării unei tranziții pașnice și inclusive, pentru ieșirea din criză”, precizează comunicatul.

Poziția României a fost stabilită luni, în urma unei întrevederi la sediul MAE între reprezentanții Ministerului de Externe, ai Guvernului și Administrației Prezidențiale "pentru a creiona o poziție coerentă și comună a tuturor autorităților statului român", astfel încât "să nu vorbim pe limbi diferite", după cum a anunțat Teodor Meleșcanu într-o conferință de presă.

Cu acest prilej, el a susținut că singura soluție la criza din R. Moldova constă în alegeri anticipate. Ulterior, Meleșcanu a explicat că aceasta e opinia sa personală.