Premierul R. Moldova a declarat că a obținut 10 realizări în urma întrevederilor pe care le-a avut în cadrul vizitei în Rusia, cea mai importantă fiind deblocarea dialogului la nivel guvernamental.

De la 1 ianuarie 2020 Rusia va micșora prețul la gazul livrat Republicii Moldova cu 50 de dolari pentru o mie de metri cubi, Moscova fiind gata să deschidă și o linie de credit de 500 de milioane de dolari pentru proiecte infrastructurale în Republica Moldova, a anunțat premierul Ion Chicu, relatează Radio Chișinău.

El a enumerat 10 realizări pe care le-a obținut în urma întrevederilor pe care le-a avut în capitala Federației Ruse. Printre acestea sunt reducerea prețului la gaze, dar și asigurarea că Republica Moldova va fi alimentată cu gaze chiar dacă Rusia nu va ajunge la un acord cu Ucraina privind tranzitul de gaze. Ion Chicu nu a precizat însă dacă micșorarea prețului de achiziție a gazului va conduce și la diminuarea tarifului pentru consumatori.

De asemenea, el a anunțat că a fost lansat un proces de liberalizare a comerțului, ceea ce presupune eliminarea taxelor vamale, extinderea listei vinificatorilor care pot exporta în Rusia, majorarea numărului de autorizații pentru transportatori.

Premierul a declarat că a discutat și proiectul Moscovei privind distrugerea armamentului din stânga Nistrului.

Ion Chicu a mai anunțat că a convenit cu cu autoritățile de la Moscova în privința deschiderii unei linii de credit în valoare de 500 de milioane de dolari pentru proiecte investiționale.

Cea mai importantă realizare, potrivit premierului, este deblocarea dialogului Chișinău-Moscova la nivel guvernamental: ”Consider restabilirea și reluarea dialogului pragmatic, reciproc avantajos între guvernele R.Moldova și Federației Ruse principalul dialog al vizitei de astăzi. Prin reluarea acestui dialog vom reuși să explorăm oportunități care cred că vor depăși cu mult chiar și lista impresionantă de rezultate ale vizitei”.