Premierul Chiril Gaburici și-a anunțat demisia din funcția de prim-ministru. Gaburici a explicat că a luat decizia urmare a discuțiilor despre diplomele sale de studii și că face acest „gest fără precedent” pentru a permite Republicii Moldova să se concentreze cu adevărat la problemele pe care le are.

Ieri am spus că voi veni cu declarații și iată-mă în fața cetățenilor. Consider că cetățenii sunt egali în fața legii, cred că un premier ca și fiecare cetățeni trebuie să sprijine o anchetă transparentă. Îmi pare rău că am lăsat atât timp acest subiect cu referire la studiile mele și l-am lăsat ca un instrument al jocurilor politice”, a declarat Gaburici.

Șeful Executivului a spus că este împăcat cu sine și cu deciziile pe care le-a luat pe parcurs. „Gestul meu nu este unul politic. Am spus că sunt un manager și am calculat acest gest”, a afirmat Gaburici.

În același timp, premierul i-a îndemnat pe liderii coaliției de guvernare să continue reformele inițiate. De asemenea, acesta a făcut un apel către liderii coaliției de guvernare.

„Fac un apel către liderii coaliției, vreau să vadă în demisia mea un pas înainte. Îmi doresc ca la baza noului sistem de guvernare să fie pusă lupta cu corupția și continuarea investigațiilor din sistemul bancar. Sper ca demisia mea va însemna apariția unei noi majorități parlamentare”, a mai afirmat Gaburici.Precizăm că premierul Chiril Gaburici, a fost audiat la Procuratura Generală în cadrul dosarului privind actele sale de studii.

Anterior premierul Chiril Gaburici a cerut într-o scrisoare deschisă demisia conducerii BNM, CNPF și Procuraturii Generale.Gaburici afirma fără a da exemple că sistemul financiar moldovean s-ar afla „sub asediu” și amenința cu demisia. Premierul a lăsat să se înțeleagă că ultimatumul său ar avea legătură și cu vizita unei delegații a FMI la Chișinău, preconizată pentru săptămâna viitoare. Gaburici a menționat că țara poate intra în incapacitate de plată dacă nu va semna un acord de finanțare cu FMI. Una dintre condițiile FMI pentru negocierea Acordului de împrumut este lichidarea celor trei bănci.

Vorbind la ultima ședință a guvernului, primul ministru a spus că s-a întâlnit cu liderii alianței, Vlad Filat și Marian Lupu și ar fi „obținut susținerea alianței” minoritare PLDM-PD pentru măsuri încă neclare care ar „salva situația din domeniul financiar-bancar”.

Potrivit legislației o dată cu demisia premierului, pleacă întregul Executiv. Guvernul Gaburici a fost votat pe 18 februarie 2015.Acesta fost investit cu 60 de voturi ale Partidului Liberal Democrat din Moldova, Partidului Democrat din Moldova și Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și Partidul Liberal nu au susținut Guvernul Gaburici, iar fostul premier Iurie Leancă, liberal-democratul Eugen Carpov și deputatului PLDM Liliana Palihovici, s-au abținut de la vot.

Articol semnat de Mold-Street.com