Republica Moldova va îndeplini toate condițiile impuse pentru a obține anul viitor finanțare în cadrul acordului de 100 de milioane de euro (117 milioane de dolari) cu Uniunea Europeană (UE), a afirmat luni premierul Pavel Filip.

În iunie, UE a acceptat să acorde împrumuturi de 60 de milioane de euro și granturi de 40 de milioane de euro în perioada 2017-2018 pentru a ajuta statul ex-sovietic să-și stabilizeze economia și să promoveze reforme, informează Agerpres.

„UE are în Chișinău un partener serios și suntem nerăbdători să obținem finanțarea UE în 2018 — suntem încrezători că toate condițiile vor fi îndeplinite. Ceea ce este important pentru noi și pentru cetățenii noștri este predictibilitatea, inclusiv din partea UE. Este important să nu vedem MFA (asistența macrofinanciară) captivă gâlcevilor politice de acasă sau din străinătate”, a declarat Pavel Filip.

Moldova ar putea rata ajutorul de 100 de milioane de euro din partea Comisiei Europene ca urmare a deciziei Chișinăului de a modifica sistemul electoral, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția, o inițiativă a Partidului Democrat aflat la putere, al premierului Pavel Filip, potrivit presei de peste Prut.

UE a informat că o precondiție de bază pentru asistența financiară este respectul pentru procesul democratic și statul de drept.