Președinta Republicii Moldovei, Maia Sandu, se va adresa miercuri eurodeputaților cu privire la războiul din Ucraina și consecințele acestuia.

Alocuțiunea va avea loc la ora locală 15:00 (16:00, ora României).

În calitate de țară învecinată cu Ucraina, Republica Moldova a fost deosebit de grav afectată de războiul în curs. Pe lângă faptul că a primit un număr mare de refugiați ucraineni, țara s-a confruntat și cu atacuri cibernetice și o serie recentă de incidente de securitate în Transnistria, regiunea separatistă sprijinită de Rusia.

În contextul invaziei Ucrainei de către Rusia, Republica Moldova a depus o cerere oficială de aderare la UE la începutul lunii martie 2022.

Parlamentul European a solicitat, de asemenea, acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE, într-o rezoluție adoptată la 5 mai.

În urma discursului din plen, președinta PE, Roberta Metsola, și Maia Sandu vor organiza o conferință de presă comună în jurul orei locale 15:40 (16:40, ora României).

Miercuri după-amiază, eurodeputații vor dezbate, de asemenea, raportul anual de evaluare privind Acordul de asociere UE-Republica Moldova. Votul va avea loc joi.