Judecătorii constituționali au decis marți suspendarea atribuțiilor de președinte ale lui Igor Dodon pentru a putea fi numiți noii miniștri în guvernul condus de Pavel Filip. Dodon a reacționat furios.

UPDATE Andrian Candu, președintele interimar al Republicii Moldova, a semnat decretele de numire a noilor miniștri.

***** Știrea inițială

Igor Dodon a semnat demisiile mai multor miniștri din Guvernul Filip, după ce Partidul Democrat a decis să facă remanieri, dar a refuzat să semneze decretele de numire în funcție a noilor miniștri. Ca urmare, PDM a apelat la Curtea Constituțională, cerând să fie constate circumstanțe ce justifică interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova.

La mijlocul lunii octombrie, Curtea Constituțională a statuat că președintele Republicii Moldova are dreptul să verifice dacă un candidat propus de prim-ministru corespunde funcției, însă nu are drept de veto în raport cu propunerea premierului.

Refuzul lui Dodon de a-și îndeplini obligația constituțională de a da curs propunerii repetate a prim-ministrului constituie o încălcare gravă a obligațiilor sale constituționale și poate fi considerat o situație în care președintele este în imposibilitate de a-și exercita atribuțiile. Ca urmare, interimatul este asigurat de președintele Parlamentului sau de prim-ministru.

Nu este prima dată când Igor Dodon a fost suspendat din funcție. În luna octombrie, când a fost numit în funcție ministrul Apărării, Eugen Sturza, Curtea Constituțională a luat aceeași măsură, iar decretul de numire a fost semnat atunci de Andrian Candu.

Președintele Dodon a reacționat pe Facebook.

„Curtea Constituțională a devenit ostatica propriilor decizii neinspirate, a precedentelor pe care le-a creat. Este evident pentru toată lumea că membrii CC au acceptat să „joace” așa cum le dictează guvernarea democrată. Acum CC este nevoită să ia în continuare decizii controversate, la limita legii și dincolo de limita bunului simț. Era de așteptat că CC va repeta trucul politic din 17 octombrie, când Președintele țării a fost suspendat, pentru a fi învestit în funcție ministrul apărării Sturz.

Deci guvernarea a ales calea simplistă și abruptă, o cale înjositoare chiar și pentru miniștrii propuși. Acești miniștri intră în Guvern pe ușa din spate, fiind lipsiți de legitimitatea și credibilitatea cuvenite. Prin decizia de azi, CC a trecut definitiv în zona gri a democrației și a statului de dept. Curtea și-a reconfirmat imaginea de instrument politic docil, nu de organ constituțional. Este o cădere dezonorantă și regretabilă pentru un stat care se vrea democrat. Cît privește poziția mea, am decis să nu cedez, decît să explic apoi ani de zile de ce am numit în funcție o garnitură de miniștri compromiși. Iar partea bună în toată această chestiune este că guvernarea se compromite din nou în ochii cetățenilor. Ceea ce o va dezavantaja mult în acest an electoral", a scris Igor Dodon.