La Chișinău, socialistul pro-rus Igor Dodon jubilează după victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA, scrie Deutsche Welle, preluat de Report.md.

"America se îmbracă în roșu! Victoria lui Trump este victoria cetățenilor americani asupra dezmățului liberal”, a comentat candidatul stângii pro-ruse din Moldova la alegerile prezidențiale din 13 noiembrie (turul II).

Igor Dodon a încercat să exploateze victoria lui Donald Trump la alegerile din SUA în favoarea sa, arătând că mesajele electorale ale lui Trump sunt similare cu ale lui: "Americanii au ales un președinte conservator, puternic, adept al valorilor creștine, care pledează pentru relații de prietenie cu Rusia", a spus Dodon.

Pe de altă parte, președintele actual al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, și-a exprimat speranța că "exercițiul democratic din SUA îi va mobiliza duminică pe moldoveni".

Timofti a urmărit miercuri "votul prezidențial" din SUA alături de ambasadorul american de la Chișinău, James Pettit.

"Sunt sigur că relațiile noastre cu Statele Unite vor fi în ascensiune, iar susținerea pentru democrație, stat de drept și parcursul european al Republicii Moldova va fi resimțită în proiectele comune care vor urma", a menționat Nicolae Timofti.

Ambasadorul Pettit a dat asigurări că SUA vor susține, în continuare, Moldova în implementarea reformelor, indiferent de rezultatele alegerilor prezidențiale din această țară.

"Noi sărbătorim democrația și procesul democratic. În ceea ce privește relațiile cu Republica Moldova, nu va fi o schimbare majoră, iar sprijinul pe care l-am acordat până acum, va continua”, a menționat ambasadorul SUA la Chișinău.

Iar Igor Dodon se declară convins că ceea ce s-a întâmplat în SUA, se va repeta duminică în Moldova.

Trucuri KGB-iste împotriva Maiei Sandu

Pe ultima sută de metri a campaniei electorale, în Republica Moldova se întâmplă lucruri incredibile: Un blogger moldovean a publicat acte care ar confirma primirea de către partidul Maiei Sandu (contra-candidatul lui Igor Dodon la alegerile de duminică) a unei sume de bani ca donație, prin transfer bancar, de la o companie care aparține controversatului om de afaceri Ilan Shor, principalul suspect în dosarul "Jaful secolului".

Maia Sandu a reacționat: "Astăzi, pe contul PAS, a fost virată o sumă de bani de proveniență neclară, de la o persoană despre care presa de investigație a scris că are probleme de integritate. Ciudat este că unii bloggeri au aflat despre donație înaintea noastră. Imediat după constatarea provenienței banilor, am inițiat procedura de returnare a sumei primite. Nu avem nevoie de bani murdari! Vom cere investigarea cazului de către organele de resort. Acțiunea disperată a făptașilor denotă frică și ne arată clar că ei nu au nici o limită de moralitate, corectitudine și legalitate. Ne întrebăm ce alte fapte grave sunt dispuși să facă doar ca să-și salveze pielea”, a declarat candidatul comun al forțelor anti-oligarhice la Președinție.

Citiți continuarea pe Report.md.