Procurorii ce instrumentează cazul în care fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, este acuzat de corupere pasivă și trafic de influență au cerut, miercuri, ca acesta sa fie condamnat la 19 ani de închisoare, informează Radio Chișinău.

"Ca acuzator de stat, având în vedere probele și declarațiile, am solicitat 19 ani de închisoare", a comunicat, procurorul Adriana Bețișor, după ședința în care au fost susținute dezbaterile judiciare.

Procurorii mai cer și plata unei amenzi în valoare de 3 mii de unități convenționale și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de 5 ani. De asemenea, bunurile care au fost obținute după ce politicianul a fost "remunerat" de Ilan Shor pentru anumite servicii se solicită a fi confiscate, relatează Agerpres.

Vlad Filat a fost adus miercuri în instanță de către mascați înarmați, după ce ședința de marți a fost amânată, în condițiile în care Vlad Filat și-a pierdut cunoștința în sala de judecată.

Potrivit avocatului lui, fostul premier al Republicii Moldova se afla în greva foamei de 20 de zile, iar condițiile de detenție s-au înăsprit semnificativ.

Vlad Filat ar fi renunțat la greva foamei marți seara, în jurul orei 18:00, iar medicii Penitenciarului nr. 13 din Chișinau susțin că starea sa de sănătate este una satisfăcătoare, după cum a anunțat Departamentul Instituțiilor Penitenciare din Republica Moldova.

Sentința sa "a fost deja șoptită judecătorilor și procurorilor", este de părere Filat, care anticipează o condamnare la 16-18 ani de închisoare, la comanda lui Vlad Plahotniuc.

Fostul premier a fost reținut preventiv la 15 octombrie 2015, iar ulterior arestat. Filat este acuzat de corupere pasivă și trafic de influență, după ce omul de afaceri Ilan Shor a declarat că i-ar fi dat în ultimii ani bani și bunuri în valoare de 250 de milioane de dolari. Vlad Filat neagă acuzațiile, declarând ca este victima unei răfuieli politice, transmite Agerpres.