Autoritățile ruse gestionează un nou dosar penal împotriva liderului Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc. Este vorba de 28 de capete de acuzare vizând contrabanda și punerea în circulație ilegală a drogurilor, potrivit rbc.ru.

UPDATE

Într-o postare pe Facebook, Vlad Plahotniuc a menționat: „Toate aceste dosare sunt fantezii și nu au legătură cu mine”. El susține că Federația Rusă i-a deschis mai multe dosare, nu știe câte anume, dar spune că acestea au doar scopul de a-l intimida.

***

Anchetatorii Departamentului de Investigații al MAI rus au anunțat miercuri despre punerea sub acuzare (în absență) a lui Plahotniuc, dar și a unuia dintre complicii săi, Constantin Țuțu, ex-deputat PDM, scrie Report.md.

Potrivit MAI al Rusiei, dosarul a fost pornit „contra liderilor și participanților grupării criminale transnaționale care a organizat un canal de contrabandă a unor cantități deosebit de mari de droguri de tip hașiș din Africa de Nord în tranzit prin țările Uniunea Europeană către țările CSI”, drogurile fiind vândute inclusiv pe teritoriul Federației Ruse.

Potrivit rechizitoriului, gruparea criminală ar fi fost înființată în luna august 2012 și este condusă de Oleg Pruteanu și alte persoane din Republica Moldova și Regatul Spaniei.

Poliția din Rusia susține că au fost identificați și deja anchetați 60 de membri ai rețelei criminale, fiind confiscată 1 tonă de hașiș. În comunicatul MAI al Rusiei se menționează că Vlad Plahotniuc ar fi unul din liderii grupării de trafic de droguri, iar potrivit rbc.ru, legislația rusă prevede, pentru astfel de infracțiuni, detenție pe viață.

Vlad Plahotniuc a părăsit Republica Moldova la mijlocul acestei luni, după ce guvernarea pe care o controla a capitulat. 

Citiți articolul complet pe www.report.md