Comisia Europeană a aprobat proiectele mari de infrastructură finanțate prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, informează Ministerul Dezvoltării.

Comisia Europeană a aprobat miercuri cele patru proiecte mari de infrastructură propuse pentru finanțare prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, valoarea totală a acestora fiind de 40,5 milioane de euro, din care 24,3 milioane de euro reprezintă contribuția Uniunii Europene, a anunțat vineri Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. 

Cele patru proiecte sunt: 

  • Infrastructură de comunicații;
  • Cooperare Regională pentru Prevenirea și Combaterea Criminalității Transfrontaliere România-Moldova;
  • Îmbunătățirea structurii de operare SMURD;
  • Reabilitarea și modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe granița România - Moldova, respectiv birourile vamale Albița - Leușeni, Sculeni - Sculeni și Giurgiulești – Giurgiulești.

Proiectul Infrastructura de comunicații reprezintă continuarea celui din perioada 2007-2013, finanțat prin programul trilateral România-Ucraina-Moldova. Prin noul proiect vor fi instalate echipamente de fibră optică pe ruta Iași - Chișinău, va fi construit și operaționalizat un centru trilateral de poliție în Republica Molodva și vor fi interconectate inspectoratele de poliție din Republica Moldova.

Proiectul privind structura de operare SMURD reprezintă continuarea finanțării acordate în perioada 2007-2013, prin intermediul căruia au fost puse bazele acestui sistem de intervenție în Republica Moldova.

În acest caz se are în vedere construirea a șapte piste de aterizare pentru elicoptere – trei în România (Iași, Galați, Botoșani sau Vaslui) și patru în Republica Moldova (Chișinău – 2, Bălți - 1, Cahul -1), construirea unui poligon de pregătire (Iași) pentru personalul din serviciile de urgență din ambele state, respectiv construirea a două Unități de Primiri Urgențe (Chișinău și Bălți – Republica Moldova). 

Activitățile proiectelor vor fi realizate în termen de 36 de luni de la data semnării contractelor de finanțare.